
Rabarber, rabarber, rabarber... Åh ni som bara behöver kliva ut i trädgårdslandet och plocka några stjälkar när andan faller på, vilken lycka.
Jag har en liten påse med rabarber jag fått av svärmor kvar i frysen och den tänkte jag faktiskt laga rabarberkräm på för det var så längesedan jag åt det och det känns ju så somrigt. En liter rabarbersaft med vanilj står i kylskåpet och en fräsch couscoussallad med halloumi och rabarber har vi testat på. Nu är det bara att fortsätta på rabarbertemat så länge de finns att få tag på.

Denna saftiga rabarberkaka med ett täcke av hasselnötssmul, ja den var perfekt till fikat för ett tag sedan när vi hade kompisar här hemma. Den är god som den är eller tillsammans med rårörd vaniljkräm eller vaniljglass. Jag har provat alla varianterna och tro mig, den är god oavsett tillbehör eller bristen på det.
Rabarberkaka med hasselnötscrumble
1 kaka
Ingredienser – rabarberkaka
- 175 g smör
- 2,5 dl strösocker
- 2 ägg
- 2,5 dl gräddfil
- 5 dl vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 300 g rabarber
Ingredienser – hasselnötscrumble
- 1,5 dl vetemjöl
- 2 tsk kanel
- 0,75 dl strösocker
- 2 dl hasselnötter
- 125 g smör
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°C.
- Börja med att göra hasselnötscrumblen genom att mixa hasselnötterna grovt. Blanda samman vetemjöl, kanel, strösocker och hasselnötter. Skär smöret i kuber och nyp ihop med mjölblandningen till en grynig massa. Ställ in i kylskåpet.
- Skölj och ansa rabarbern. Skär den i mindre bitar.
- Rör ihop smör och socker just och pösigt. Tillsätt ägg och rör ihop. Blanda ner gräddfilen.
- Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör ner de i smeten.
- Smörj och bröa en springform, ca 26 cm i diameter, och bred ut smeten.
- Tryck ner rabarbern tätt i smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Ta ut nöttoppingen och strö den över kakan och grädda i ytterligare 30 minuter eller tills kakan är klar. Känn med en sticka.
- Servera med en kula vaniljglass eller rårörd vaniljkräm.
Lämna gärna ett svar