
Rabarbersaft är en favorit jag aldrig tröttnar på och den är enkel att göra. Jag tycker att den är härligt läskande och smakar som sommar, både med och utan bubblor.
Rabarbersaft
Ca 1,5 liter
Ingredienser
- 1 kg rabarber
- 7 dl vatten
- 540 g (6 dl) strösocker/liter avrunnen saft
- ev. natriumbensoat för längre hållbarhet
Gör så här
- Skölj, ansa och skär rabarbern i mindre bitar.
- Låt rabarbern koka i vattnet 10 minuter eller tills den fallit sönder. Låt den rinna av i en silduk ca 1 timme.
- Mät upp saften och häll den i en kastrull. Tillsätt sockret (för varje liter vätska tillsätt 6 dl socker) och koka i 5 minuter. Skumma av saften.
- Vill du att saften ska hålla längre så kan du tillsätta natriumbensoat enligt anvisning på förpackningen.
- Häll upp saften på väl rengjorda och torra flaskor. Förslut med en gång och förvara svalt.
Rhubarb cordial
makes about 1.5 liters
Ingredients
- 1 kg rhubarb
- 700 ml water
- 540 g granulated sugar/litre of strained liquid
- Optional: Sodium benzoate (preservative)
How to
- Rinse, trim and cut the rhubarb into smaller pieces.
- Let the rhubarb boil in water for 10 minutes or until it falls apart. Strain it through a sieve lined with muslin or a cheesecloth for about 1 hour.
- Measure the liquid and pour it into a large saucepan or stock pot. Add the sugar (for every liter of liquid add 540 g sugar) and cook for 5 minutes. Skim off the cordial.
- If you want the cordial to last longer, you can add sodium benzoate according to the instructions on the package.
- Pour the cordial into well-cleaned and dry bottles. Close at once and store in a cool place.
Lämna gärna ett svar