J kom hem med en hel kasse fina röda rabarber från sina föräldrar för några dagar sedan och jag planerar att göra både saft och klassisk rabarberkräm. Man kan ha rabarber i annat än söta desserter, saft och sylt så varför inte testa att ha ett inslag av rabarber i maten?
Här har jag fått med smörstekta bitar av rabarber och en rabarbervinägrett i en fräsch och god couscoussallad. Vi kommer definitivt att äta många varianter på denna rätt i sommar och den är perfekt till buffén eftersom den är god både ljummen och kall. Du kan även servera allt i olika skålar så att dina gäster själva får komponera sin egen sallad.
Det kan se komplicerat ut men det handlar bara om att ugnssteka och hacka lite ingredienser var för sig och sedan montera ihop det på slutet.
Couscoussallad med halloumi och rabarbervinägrett
4 personer
Ingredienser – couscoussallad
- 2 dl pärlcouscous
- 8 morötter
- 1 msk olivolja
- 2 msk flytande honung
- salt och peppar
- 200 g halloumi
- 2 medelstora stjälkar rabarber
- 2 msk smör
- 0,5 msk strösocker
- 100 g sugarsnaps
- 100 g rädisor
- 3 msk solrosfrön
- 3 msk pumpafrön
Ingredienser – rabarbervinägrett
- 100 g rabarber
- 1,5 msk strösocker
- 1 citron, rivet skal + 1,5 msk pressad juice
- 1,5 msk rödvinsvinäger
- 3 msk olivolja
- salt och svartpeppar
Gör så här – rabarbervinägrett
- Börja med att göra vinägretten.
- Skölj, ansa och skär rabarbern i mindre bitar.
- Lägg rabarber, socker, citronskal och pressad juice samt rödvinsvinäger i en kastrull och låt det sjuda några minuter eller tills rabarbern fallit sönder något.
- Sila av vinägretten och låt svalna.
- Blanda ner olivoljan och smaka av med salt och peppar.
- Ställ åt sidan.
Gör så här – couscoussallad
- Sätt ugnen på 225°C.
- Koka pärlcouscous enligt anvisningarna på förpackningen, häll av vattnet och häll upp i en stor serveringsskål.
- Skala morötter och skär dom i mindre stavar. Lägg dom på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och ringla över olivolja och honung, salta och peppra. Blanda runt lite så att morötterna är täckta med honungsblandningen och rosta i ugnen i 10 minuter.
- Skär halloumiosten i små kuber och tillsätt dom på ugnsplåten med morötterna. Rosta i ugnen i ytterligare 10 minuter.
- Ta ut plåten ur ugnen och blanda ner i couscousen.
- Skölj och ansa rabarbern och skär den i 3–4 cm långa bitar. Stek den försiktigt på låg värme i 3–4 minuter eller tills den mjuknat lite. Strö över socker och låt det smälta samman. Ta av från plattan och vänd försiktigt ner den i couscousen.
- Skölj och strimla sugarsnaps. Skölj och ansa rädisor och skär tunt på en mandolin. Blanda ner i couscoussalladen.
- Rosta solros- och pumpafrön i en torr stekpanna tills pumpafröna börjar knäppa och hoppa. Akta så att de inte bränns. Strö över couscoussalladen.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
- Servera med rabarbervinägretten brevid.
lovisa säger
ååh! magiskt!
Krii's Kitchen säger
Åh tack! Ja den kommer vi äta mycket av i sommar. 🙂
Åsa säger
Så fräscht och gott det ser ut!
Krii's Kitchen säger
Tack! Ja den är superfräsch och väldigt somrigt god. 🙂
Jess säger
Låter supergott! Vilken härlig blogg du har, så vilsam för ögonen och trevlig att läsa 🙂
Krii's Kitchen säger
Åh vad glad jag blir! Jättekul att du gillar den. 🙂