Vid den här tiden på året känns det helt naturligt att stoppa saffran i det mesta och dessa saffransscones är inget undantag.
Scones är något jag älskar allra mest när det kommer till frukost, ja förutom dessa ricottapannkakor och krabbelurer då, och att krydda dem med saffran tar frukosten till nya höjder.
Gör degen dagen innan, rulla till bollar och lägg dom i en plastpåse med bakplåtspapper. In i kylskåpet över natten och du fixar enkelt fram nybakade scones till frukost morgonen efter utan en massa fix.
Saffransscones
10–12 stycken
Ingredienser
- 2 dl mjölk
- 1 g (2 krm) saffran
- 7,5 dl (450 g) vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 1,5 tsk bakpulver
- 0,5 dl råsocker
- 125 g smör, skuret i tärningar
- 1 ägg
- 1 ägg, uppvispat till pensling
- mandelspån att strö över
Gör så här
- Sätt ugnen på 250°C.
- Blanda mjölk och saffran i en kastrull och värm tills det precis börjar koka. Ställ åt sidan och låt svalna något.
- Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke.
- Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Det ska bli som en smuldeg.
- Blanda ner ägget samt saffransmjölken och rör ihop till en deg.
- Rulla 10–12 bollar och platta till dem lätt.
- Pensla med ägg och strö över lite finhackad mandel.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått färg.
Tips! Efter att du rullat degen till bollar, lägg dem i en plastpåse med bakplåtspapper emellan och förvara i kylskåpet över natten. Morgonen efter fortsätt att följa stegen i receptet. Eventuellt behöver du öka tiden i ugnen med 2–3 minuter (eftersom degbollarna är kalla).
Saffron scones
Makes 10–12
Ingredients
- 200 ml milk
- 1 g saffron
- 450 g all-purpose flour
- 0,5 tsp salt
- 1,5 tsp baking powder
- 45 g granulated sugar
- 125 g butter, cut into cubes
- 1 egg
- a beaten egg for brushing
- sliced almonds to sprinkle over
How to
- Set the oven to 480°F (250°C).
- Mix milk and saffron in a saucepan and heat until it just starts to boil. Set aside and allow to cool slightly.
- Mix flour, salt, baking powder and sugar in a bowl.
- Using your fingertips, pinch the butter together with the dry ingredients. It should look like coarse crumbs.
- Whisk the egg and saffron milk together and add it to the flour mixture. Stir to a dough.
- Roll the dough into 10–12 balls and flatten slightly.
- Brush with egg and sprinkle some sliced almonds on top.
- Bake in the middle of the oven for about 10 minutes or until golden.
Tip! After rolling the dough into balls, place them in a plastic bag with baking paper in between, and store in the refrigerator overnight. The next morning, continue to follow the steps in the recipe. You may need to increase the time in the oven by 2–3 minutes (because the dough balls are cold).
Lämna gärna ett svar