
Lätt och gott, men det känns ändå lite lyxigt med denna potatissoppa. Kanske är det för att den är mixad slät? Inte vet jag. Jag har ätit denna både en mulen torsdag och bjudit på den som en förrätt till finare middag, den passar helt enkelt bra vid alla tillfällen.
Och behöver du, liksom vi, få i barnen eller dig själv mer fibrer så är det perfekt att tillsätta kokta cannellinibönor. Ingen, och jag menar ingen kommer märka någon skillnad.
Vill du ha en helt vegetarisk soppa så byter du ut baconströsslet mot lite smörstekta krutonger eller favoriten nöt- och fröströssel.
Potatissoppa med parmesan och baconströssel
4–6 personer
Ingredienser
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1,2 kg potatis
- 2 msk smör
- 1 lagerblad
- 10 dl grönsaksbuljong
- 2 dl crème fraiche
- 3 dl parmesanost, finriven
- salt och nymalen svartpeppar
- 240 g bacon
- färsk persilja
- ev. 230 g Cannellinibönor (kokt, sköljd och avrunnen vikt)
- ev. 2 dl crème fraiche
Gör så här
- Skala och hacka lök och vitlök. Skala potatisen och skär den i mindre bitar.
- Fräs lök, vitlök och potatis i smör i en stor kastrull och tillsätt ett lagerblad. Slå på buljong och låt soppan sjuda på svag värme tills potatisen mjuknat.
- Klipp baconet i små bitar och knaperstek i en panna utan fett.
- Plocka bort lagerbladet och mixa soppan slät tillsammans med crème fraiche. Vispa i den rivna parmesanen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
- Servera soppan tillsammans med baconströsslet och persilja.
Tips! För matigare och mer fibrer i soppan, tillsätt lite färdigkokta bönor på slutet av koktiden. Öka eventuellt även på mängden crème fraiche.
Kicki Blixt säger
Den här soppan är så god. Har gjort den flera ggr och ibland med purjolök isf gul lök.
Krii's Kitchen säger
Vad roligt att höra. Tack!
Med vänlig hälsning, Ulrica