Julen är över och du kanske, liksom vi, sitter på en massa slattar av vinglögg. Då var detta ett bra sätt att ta tillvara det som är kvar. Glöggryta, har aldrig tänkt på att man kan marinera i glögg, men det blev väldigt gott får jag säga.
4 personer
600 g biff
1,5 dl vinglögg
2 rödlökar
smör
2 msk mörk kalvfond
1 tsk kinesisk soja
0,5–1 tsk sambal oelek
0,5 dl grovhackad persilja
2 dl crème fraiche
1 msk maizena majsstärkelse
1 dl sötmandel
Skär köttet i bitar och lägg i en plastpåse. Slå på 0,5 dl vinglögg och låt marinera 1 timme.
Skala och klyfta löken.
Ta upp och torka av köttet. Bryn det i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta.
Fräs löken och lägg över i grytan.
Rör i fond, 1 dl vinglögg, soja, sambal oelek, persilja och crème fraiche. Låt koka 5 minuter. Rör ut maizena i lite vatten och rör ner i grytan. Låt koka 2 minuter.
Skålla och skala mandeln. Fräs i smör i en stekpanna tills den får färg. Strö över mandeln.
Servera med julbröd och sallad.
Recept: Arla
Fråga Ugglan | Klok som en coffeetablebok
Vinglögg är också finfint att göra rödvinssås på! Inte helt glögg, det blir nog lite sött, men en rejäl skvätt i blir jättegott.
Från sött till salt
Det var en bra idé. Har aldrig tänkt på det. 🙂