Krii's Kitchen

  • Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
menu icon
go to homepage
  • Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Mat
    • Sött & bröd
    • Att dricka
    • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • ×

    Moas frestelse

    2024-12-22

    Till receptet
    The recipe
    Moas Frestelse

    När jag var liten tyckte jag inte om Janssons frestelse eftersom den innehöll ansjovis och jag gissar att jag inte var ensam om det. Min mamma hittade då på och lagade den lite mer barnvänliga varianten (med köttfärs istället för ansjovis) som hon döpte till "Moas frestelse".

    Janssons frestelse är något jag har lite lättare för att äta nu i vuxen ålder men jag tycker att denna variant är klart godare. Här är min variant av en milt kryddad köttfärs, men du kan krydda hur du själv tycker är godast.

    Moas Frestelse

    Moas frestelse

    6 personer

    Ingredienser

    • 1 kg nötfärs
    • 1 vitlöksklyfta, finhackad
    • 1 msk oxfond
    • 0,5 msk torkad timjan
    • 1 purjolök, strimlad
    • 1 kg fast potatis
    • 3 dl vispgrädde
    • 3 msk ströbröd
    • salt och nymalen svartpeppar
    • 25 g smör + extra till stekning

    Gör så här

    1. Stek nötfärsen tillsammans med vitlök i lite smör i en stekpanna.
    2. Tillsätt oxfond och timjan och rör om.
    3. Krydda med salt och peppar efter smak.
    4. Ta upp ur pannan och ställ åt sidan.
    5. Stek purjolöken i lite smör i pannan utan att den tar färg. Ställ åt sidan.
    6. Sätt ugnen på 225°C.
    7. Skala och skär potatisen i stavar som är ca 5 mm tjocka.
    8. Smörj en ugnsfast form (eller flera små) med lite smör.
    9. Varva potatis, köttfärs och purjolök i formen. Salta och peppra lite varje gång du lägger på ett nytt lager purjolök. Avsluta med ett lager potatis.
    10. Häll över grädden, salta och peppra. Strö över ströbröd och klicka över lite smör.
    11. Sätt in formen i ugnen och grädda i ca 50 minuter eller tills potatisen är klar och gyllenbrun.

    Moa's temptation

    serves 6

    Ingredients

    • 1 kg minced beef
    • 1 garlic clove, finely chopped
    • 1 tbsp beef stock concentrate
    • 0.5 tbsp dried thyme
    • 1 leek, sliced
    • 1 kg waxy potatoes
    • 300 ml heavy cream
    • 3 tbsp breadcrumbs
    • salt and freshly ground black pepper
    • 25 g butter + extra for frying

    How to

    1. Fry the minced beef with garlic in a little butter in a frying pan.
    2. Add the beef stock concentrate and thyme, stir well, and season with salt and pepper to taste. Remove from the pan and set aside.
    3. Fry the leek gently in the same pan with a little butter, without letting it brown. Set aside.
    4. Preheat the oven to 435°F (225°C).
    5. Peel the potatoes and cut them into sticks about 5 mm thick.
    6. Grease an ovenproof dish (or several small ones) with a little butter.
    7. Layer the potatoes, minced beef, and leek in the dish. Lightly season each layer of leek with salt and pepper. Finish with a layer of potatoes.
    8. Pour over the cream and season lightly with salt and pepper. Sprinkle the breadcrumbs on top and dot with small pieces of butter.
    9. Bake in the oven for about 50 minutes, or until the potatoes are tender and the top is golden brown.

    Gilla detta:

    Gilla Laddar in …

    Du kanske också gillar

    • Laxpasta
      Krämig laxpasta med spenat och parmesan
    • Crostini med getost och kvitten
      Crostini med getost och kvitten
    • Vintrig kålsallad
      Vintrig kålsallad
    • Crostini med vispad mozzarella
      Crostini med vispad mozzarella och granatäpple

    Lämna gärna ett svar Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

    Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Jag-2024_Presentation.png

    Hej och välkommen, vad härligt att du har hittat hit! Jag heter Ulrica och här hoppas jag att du ska hitta svaret på den svåra frågan "Vad blir det för mat?" och inspiration till vad du vill bjuda på vid nästa fika eller fest.

    Matinspiration för alla tillfällen helt enkelt.

    Läs mer

    FRUKOST-TIPS

    • Raw Ginger shots
      Raw ginger shot
    • Bananbröd (lchf)
      Bananbröd (lchf)
    • Chiapudding med kokos och kardemumma
      Chiapudding med kokos och kardemumma
    • Blåbärssmoothie
      Blåbärssmoothie

    Footer

    INSTAGRAM

    Give your ice cubes that little something extra. 🌸🌼
.
Ge dina iskuber det där lilla extra. 🌸🌼
.
.
#foodstylingandphotography #kriiskitchen #stilllifefoodphotography #flowericecubes #icecubes
    Summer is here, and before it’s over, I will hav Summer is here, and before it’s over, I will have eaten my own weight in strawberries. 🍓
.
Sommaren är här och innan den är över har jag ätit min egen vikt i jordgubbar. 🍓
.
.
#summerflavours #foodphotography #foodstories #foodstylingandphotography #kriiskitchen #foodandflatlay #strawberries
    A strawberry's best friend has to be lime sugar. 🍓
Recipe:
1 lime, zest
90 g granulated sugar
1️⃣ Mix the zest from the lime together with the granulated sugar.
2️⃣ Serve with fresh strawberries.
.
En jordgubbes bästa vän måste ändå vara limesocker. 🍓
Recept:
1 lime, rivet zest
1 dl strösocker
1️⃣ Blanda samman zest från lime tillsammans med strösockret.
2️⃣ Servera tillsammans med färska jordgubbar.
.
.
#summerrecipes #summerflavours #foodstories #kriiskitchen #foodphotography #foodstylingandphotography #strawberries #limesugar
    Rhubarb Gin & Tonic. 🩷 Recipe: 200 g rhubarb 40 Rhubarb Gin & Tonic. 🩷
Recipe:
200 g rhubarb
400 ml gin
1. Rinse, trim and slice the rhubarb.
2. Pour the gin into a glass jar or pitcher and add the rhubarb.
3. Place a lid or cover with plastic wrap and place in the refrigerator for 1–2 days.
4. Strain the rhubarb and pour into a bottle. Store in the refrigerator.
.
Rabarbergin & Tonic. 🩷
Recept:
200 g rabarber
400 ml gin
1. Skölj, ansa och skiva rabarbern.
2. Häll upp gin i en glasburk eller kanna och tillsätt rabarbern.
3. Sätt på ett lock eller täck över med plastfolie och ställ in i kylskåpet 1–2 dagar.
4. Sila av rabarbern och häll upp på en flaska. Förvara i kylskåpet.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #beveragephotography #drinkphotography #drinksofinstagram #cocktails #summerflavours #summerrecipes #rhubarbgin #rhubarbrecipes
    Heirloom tomatoes are the best kind of tomato. . H Heirloom tomatoes are the best kind of tomato.
.
Heirloom-tomater är verkligen de bästa sortens tomater.
.
.
#summerflavours #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #tomatoes #heirloomtomatoes
    Did you make something with lilacs this year? . La Did you make something with lilacs this year?
.
Lagade du något med syrener i år?
.
.
#kriiskitchen #foodphotography #foodstylingandphotography #foodstories #nordicfood #springflavours #springrecipes #lilacsyrup #lilacrecipes #colourfulfood
    %d