
När jag var liten tyckte jag inte om Janssons frestelse eftersom den innehöll ansjovis och jag gissar att jag inte var ensam om det. Min mamma hittade då på och lagade den lite mer barnvänliga varianten (med köttfärs istället för ansjovis) som hon döpte till "Moas frestelse".
Janssons frestelse är något jag har lite lättare för att äta nu i vuxen ålder men jag tycker att denna variant är klart godare. Här är min variant av en milt kryddad köttfärs, men du kan krydda hur du själv tycker är godast.

Moas frestelse
6 personer
Ingredienser
- 1 kg nötfärs
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 1 msk oxfond
- 0,5 msk torkad timjan
- 1 purjolök, strimlad
- 1 kg fast potatis
- 3 dl vispgrädde
- 3 msk ströbröd
- salt och nymalen svartpeppar
- 25 g smör + extra till stekning
Gör så här
- Stek nötfärsen tillsammans med vitlök i lite smör i en stekpanna.
- Tillsätt oxfond och timjan och rör om.
- Krydda med salt och peppar efter smak.
- Ta upp ur pannan och ställ åt sidan.
- Stek purjolöken i lite smör i pannan utan att den tar färg. Ställ åt sidan.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Skala och skär potatisen i stavar som är ca 5 mm tjocka.
- Smörj en ugnsfast form (eller flera små) med lite smör.
- Varva potatis, köttfärs och purjolök i formen. Salta och peppra lite varje gång du lägger på ett nytt lager purjolök. Avsluta med ett lager potatis.
- Häll över grädden, salta och peppra. Strö över ströbröd och klicka över lite smör.
- Sätt in formen i ugnen och grädda i ca 50 minuter eller tills potatisen är klar och gyllenbrun.
Moa's temptation
serves 6
Ingredients
- 1 kg minced beef
- 1 garlic clove, finely chopped
- 1 tbsp beef stock concentrate
- 0.5 tbsp dried thyme
- 1 leek, sliced
- 1 kg waxy potatoes
- 300 ml heavy cream
- 3 tbsp breadcrumbs
- salt and freshly ground black pepper
- 25 g butter + extra for frying
How to
- Fry the minced beef with garlic in a little butter in a frying pan.
- Add the beef stock concentrate and thyme, stir well, and season with salt and pepper to taste. Remove from the pan and set aside.
- Fry the leek gently in the same pan with a little butter, without letting it brown. Set aside.
- Preheat the oven to 435°F (225°C).
- Peel the potatoes and cut them into sticks about 5 mm thick.
- Grease an ovenproof dish (or several small ones) with a little butter.
- Layer the potatoes, minced beef, and leek in the dish. Lightly season each layer of leek with salt and pepper. Finish with a layer of potatoes.
- Pour over the cream and season lightly with salt and pepper. Sprinkle the breadcrumbs on top and dot with small pieces of butter.
- Bake in the oven for about 50 minutes, or until the potatoes are tender and the top is golden brown.
Lämna gärna ett svar