När jag var liten tyckte jag inte om Janssons frestelse eftersom den innehöll ansjovis och jag gissar att jag inte var ensam om det. Min mamma lagade då den lite mer barnvänliga varianten Moas frestelse. Hon heter Mona och döpte den helt enkelt efter sig själv. Jag tycker fortfarande inte speciellt mycket om Janssons även om jag äter det utan föredrar fortfarande denna variant. Krydda köttfärsen som ni själva tycker och krydda ganska mycket.
Moas frestelse
6 personer
Ingredienser
- 1 kg fast potatis
- 1 purjolök
- 1 kg blandfärs
- 3 dl vispgrädde
- 25 g smör
- 3 msk ströbröd
- salt och svartpeppar
- valfri kryddning av köttfärsen
Gör så här
- Stek köttfärsen och krydda den precis som du tycker är godast. Ta upp ur pannan och ställ åt sidan.
- Stek purjolöken utan att den tar färg. Ställ åt sidan.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Skala och skär potatisen i stavar som är ca 0,5 cm tjocka.
- Smörj en ugnsfast form med lite smör. Varva potatis, köttfärs, purjolök i formen. Salta och peppra lite varje gång du lägger på ett lager purjolök. Avsluta med ett lager potatis.
- Häll över grädden, salta och peppra. Strö över ströbröd och klicka över lite smör.
- Sätt in formen i ugnen och grädda i ca 50 minuter eller tills gratängen är klar.
Lämna gärna ett svar