Detta nöt- och fröströssel ger en härlig crunch och extra smak till, i mitt tycke, all sorts mat. Jag äter den direkt ur burken, på en varm eller kall sallad, till woken eller som här till frukost över vaniljyoghurten. Lite sött, lite salt, nötigt och knaprigt och med en fin smak av lakrits från fänkålsfrön. Så himla gott.
Gör en stor burk på en gång, det är lika bra, för blandningen tar slut på tok för snabbt.
Nöt- och fröströssel
1 stor burk
Ingredienser
- 2 dl helt bovete
- 2 dl hasselnötter, skalade och grovt hackade
- 2 dl pumpakärnor
- 1,5 dl solrosfrön
- 1 dl pistaschnötter, grovt hackade
- 1,5 msk fänkålsfrön
- 1 dl torkade tranbär
- 1,5 tsk flingsalt
- 1 tsk svartpeppar, grovmalen/krossad
- 1,5 msk olivolja
- 3 msk honung
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°C.
- Skölj bovetet med kokande vatten och sedan kallt vatten. Låt det rinna av i ett sil.
- Blanda alla ingredienser, utom olja och honung, i en stor skål.
- Rör samman olivolja och honung och blanda ner det i nötblandingen och rör om ordentligt.
- Bred ut blandningen på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i ca 20 minuter eller tills blandningen blivit gyllenbrun. Rör om efter ungefär halva tiden. Akta så att det inte bränns.
- Ta ut plåten ur ugnen och låt svalna. Förvara nöt- och fröströsslet i en burk med tätslutande lock.
- Använd till allt som behöver lite extra crunch eller ät som snacks.
Lämna gärna ett svar