
Min mamma lagade ofta köttsoppa när jag var yngre och det är något av det godaste jag vet. Jag har inte lagat det speciellt många gånger själv men varje gång tänker jag att jag gör det alldeles för sällan.
Den blir som godast efter någon dag när den fått stå och dra till sig alla smaker. Tyvärr så blir potatisen mosig om du fryser in den men den smakar lika gott ändå.

Köttsoppa
4–6 personer
Ingredienser
- 1 bit märgben
- 2 l vatten
- 4 msk oxfond
- 2 tsk salt
- ca 1 kg högrev, benfri
- 8 svartpepparkorn
- 2 lagerblad
- 1 tsk torkad timjan
- 400 g morötter
- 100 g palsternacka
- 2 stänger stjälkselleri
- 800 g potatisar
- persilja, hackad
Gör så här
- Sätt ugnen på 225°C.
- Lägg märgbenet i en ugnsfast form och rosta det i ugnen tills det fått färg.
- Koka upp vatten i en stor kastrull tillsammans med oxfond. Tillsätt salt, kött och märgben.
- Låt koka upp och skumma efter några minuter bort skummet.
- Tillsätt svartpepparkorn, lagerblad och timjan. Koka i 1–1,5 timmar tills köttet är mört på medelvärme med lock.
- Skala rotfrukterna och skär i lagom stora bitar. Skär stjälksellerin i mindre bitar.
- Ta upp köttet och ställ åt sidan i en skål. Skumma av och plocka bort lagerblad och pepparkorn.
- Lägg ner och koka rotfrukterna i ca 20 minuter.
- Tärna köttet och lägg tillbaka i soppan. Smaka av med salt och strö över hackad persilja.
- Servera med ett gott bröd.
Lämna gärna ett svar