Detta är en helt ljuvlig rostad morotssoppa med palsternacka och frasiga krutonger. Den är riktigt enkel att göra men den tar en stund så det är inte en soppa jag svänger ihop efter jobbet utan jag gör den helst till helgen. Men den som väntar på något gott...
Vi har ätit den som en huvudrätt till middagen men jag kan lova att den är perfekt även som en förrätt och då räcker den till många fler.
Egna krutonger gör du lätt genom att tärna vitt bröd (gärna några dagar gammalt) och steka i ordentligt med smör. Enligt mig något av det absolut godaste som finns att toppa en soppa med.
Dock vill jag slå ett slag för att göra detta nöt- och fröströssel som är jättegott och ger soppan lite crunch. Det passar förresten till precis allt.
Morotssoppa med palsternacka och krutonger
6–8 personer
Ingredienser
- ca 1,2 kg morötter och palsternacka
- 1 lök
- 75 g smör
- 2,5 dl vitt vin eller vitt matlagningsvin
- 1,25 l vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 2 dl crème fraiche
Gör så här
- Sätt ugnen på 225°C.
- Skala och skär rotfrukterna i jämnstora bitar och skär löken i klyftor.
- Lägg allt på en ugnsplåt och fördela smöret i små bitar jämnt över rotsakerna, salta och peppra. Rosta i ugnen i ca 20–25 minuter eller tills de är mjuka. Blanda om någon gång och passa så att de inte bränns.
- Ta ur plåten ur ugnen och häll över rotfrukterna i en stor kastrull. Tillsätt vin, vatten och buljongtärning. Låt det koka i ca 10 minuter.
- Mixa soppan slät med en stavmixer eller i en mixer. Vill du ha soppan helt slät så silar du den genom en finmaskig sil. Vispa till sist i crème fraiche och smaka av med salt och peppar.
- Toppa gärna soppan med lite smörstekta krutonger.
Linn säger
Blev tyvärr en enda "soppa". Blev mer som mos/pure pga för lite vätska o när jag väl hällt i mjölk/creme fraiche, grädde o vatten för att få den läsare tyckte jag smaken va trist. Hade hoppats på succé!
Krii's Kitchen säger
Det var tråkigt att den inte blev som du hoppats.
Med vänlig hälsning, Ulrica