I dag har det varit riktigt ruggigt höstväder med jämngrå himmel och regnet som öser ner. Jag skulle ha tagit mig iväg till gymet i förmiddags men den lilla motivationen jag hade försvann så fort jag hörde regnet smattra mot fönsterblecket.
Istället har jag strukit de där pärlplattorna M bad mig fixa för typ 3 veckor sedan (ja jag glömmer lätt sånt), skrivit veckomeny för kommande veckans middagar och stekt pannkakor.
J har egentligen gjort största jobbet idag genom att dammsuga lägenheten och inhandlat diverse ingredienser till just den där veckomenyn. Han har även svurit över att jag plockat in alla pallar vi haft på balkongen (för att t.ex. ha växter på) och dom nu står i vägen överallt. Jag kan egentligen inte klandra honom för när man dammsuger vill man ju inte att det ska finnas en endaste liten möbel i hela lägenheten.
På veckomenyn står förutom pasta med mascarponepesto, kyckling- och fänkålspasta även denna laxgryta med ris. Värmande, enkel och god mat när det är gråmulet och kallt ute.
Laxgryta med ris
4 personer
Ingredienser
- 500 g laxfilé
- 2 scharlottenlökar
- 2 morötter
- 1 msk smör
- 1 citron, finrivet skal
- 2 dl + 2 msk vatten
- 1 fiskbuljongtärning
- 1 msk vitvinsvinäger
- 3 dl grädde
- 1 msk maizena majsstärkelse
- salt och nymalen svartpeppar
- sockerärtor, strimlade
Gör så här
- Skala och hacka scharlottenlöken fint, skala och riv moroten grovt. Riv citronskalet fint.
- Fräs lök, morot och citronskal i smör i en kastrull, det ska inte ta färg. Smula över buljongtärning och häll på 2 dl vatten. Tillsätt vitvinsvinäger och grädde och låt det koka upp och sedan sjuda i ca 5 minuter.
- Rör ut maizena med 2 msk vatten och rör ner i såsen. Smaka av med salt och peppar.
- Skär laxen i ca 1 cm tjocka kuber och vänd ner den i såsen, låt sjuda i ca 5 minuter.
- Servera tillsammans med kokt ris och strimlade sockerärtor.
milla säger
Oj vad gott helt i min smak 🙂
Krii's Kitchen säger
Ja men testa! Enkel och jättegod. ?