Mat som lagas i ugnen är enligt min mening helt fantastiskt. Denna pärlcouscous med ugnsbakad lax är inget undantag. Den är krämig, nästan som en risotto, och passar bra till både lax och fågel. Dock får du tillaga fågeln vid sidan om eftersom den kräver längre tillagningstid än en laxfilé.
Ugnsbakad lax med krämig pärlcouscous
4 personer
Ingredienser
- 2 msk olivolja
- 1 gul lök, fint hackad
- salt och nymalen svartpeppar
- 2,5 dl pärlcouscous
- 2 dl crème fraiche
- 4 dl vatten
- 1 msk dijonsenap
- 1 citron, finrivet skal + pressad saft
- 4 laxfiléer
- färsk oregano
- parmesan, finriven
Gör så här
- Sätt ugnen på 225°C.
- Stek lök tillsammans med salt och peppar i en ugnsfast gryta med lock tills den mjuknat. Tillsätt pärlcouscous, crème fraiche, vatten, senap, citronskal och hälften av den pressade citronsaften. Låt det koka upp och lägg på locket. Ställ in grytan i ugnen i 12 minuter.
- Ta av locket och lägg på laxfiléerna, ringla över resten av citronsaften, salta och peppra. Ställ in formen i ugnen igen utan lock i ca 10–15 minuter tills laxen är klar.
- Strö över lite färsk oregano och finriven parmesan.
Lämna gärna ett svar