Fisksoppa är ju ändå en fantastisk maträtt. Den passar till de flesta tillfällen, både till lunch och bjudmiddag, samt alla årstider.
Vi brukar göra flera satser på en gång av själva soppbasen för att sedan dela upp i burkar och frysa in. Då är det bara att ta fram "en sats" fisksoppa från frysen, koka upp och bara tillsätta fisken. På det viset kan man kalla det för snabbmat, eller hur?
Fisksoppa med saffran
4–6 personer
Ingredienser
- 1 liten purjolök
- 1 liten gul lök
- 1 msk smör
- 1 vitlöksklyfta
- 2 tsk tomatpuré
- 1 tsk salt
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk torkad basilika
- 3 dl vitt torrt vin
- 2 fiskbuljongtärningar
- 3 dl vispgrädde
- 2 dl crème fraiche
- 2 dl vatten
- 0,5 g (1 krm) saffran
- 400 g torskfilé
- 500 g laxfilé
Gör så här
- Hacka purjolök och gul lök och fräs den glansig i en stor gryta.
- Finhacka vitlök och tillsätt den tillsammans med tomatpuré, salt, timjan, basilika, vin och buljongtärning till grytan och låt koka i 2–3 minuter.
- Tillsätt grädde, crème fraiche, vatten och saffran. Låt det sjuda i 5 minuter.
- Skär fisken i lite större bitar och lägg ner i soppan och låt sjuda ytterligare 7 minuter, eller tills fisken är klar.
- Servera med en klick aioli.
Fish soup with saffron
serves 4–6
Ingredients
- 1 small leek
- 1 small yellow onion
- 15 g butter
- 1 clove of garlic
- 2 tsp tomato paste
- 1 tsp salt
- 1 tsp dried thyme
- 1 tsp dried basil
- 300 ml dry white wine
- 2 fish bouillon/stock cubes
- 300 ml heavy cream
- 200 ml crème fraiche
- 200 ml of water
- 0.5 g saffron
- 400 g cod fillet
- 500 g salmon fillet
How to
- Chop the leek and onion and sweat it gently in butter until soft in a large casserole.
- Finely chop the garlic and add it together with the tomato paste, salt, thyme, basil, wine and bouillon/stock cubes to the casserole and cook for 2–3 minutes.
- Add heavy cream, crème fraiche, water and saffron. Let it simmer for 5 minutes.
- Cut the fish into cubes and add them to the soup and simmer for another 7 minutes, or until the fish is cooked.
- Serve with some aioli.
Tip!
When you make it, do at least twice as much soup base and store in the freezer. Then when you want some soup, just take it out, bring it to a boil and add the fish. It's ready in just a few minutes.
Madeleine säger
Jag lagade en liknande härom veckan! Så gott med saffran i soppan!
Krii's Kitchen säger
Ja oh ja det är sååå gott! 🙂
Becka säger
Åh mums!
Krii's Kitchen säger
Ja den är något extra den där fisksoppan. 🙂
Ledsen att jag inte gett någon respons förrän nu men mitt spam-filter på bloggen hade visst förpassat ditt inlägg till skräpkorgen. 🙁
Ha en finfin helg.
Oslofru säger
Så gott det ser ut 🙂
Krii's Kitchen säger
Tack! Vad glad jag blir. 🙂
Ledsen att jag inte ger någon respons förrän nu men mitt spam-filter på bloggen hade visst förpassat ditt inlägg till skräpkorgen. 🙁
Ha en skön helg.
gina säger
This is my absolutely favorite and I don't really have a recipe. I'm very excited to find yours!
Krii's Kitchen säger
Let me know what you think. I just love fish soup with saffron. 🙂
/Ulrica
Kamilla säger
Perfekt! Detta ska bli dagens middag!
Krii's Kitchen säger
Men vad kul att höra. Ha en fin vecka. /Ulrica