Jag bjuder ofta på långbakad äppelpaj här hemma, helt enkelt för att det är den godaste äppelpajen jag vet. Men jag tänkte att man på ett enkelt sätt byter ut fyllningen mot vilken fyllning man än kan tänkas vara sugen på. Och i det här fallet så blev det hallon- och björnbär.
Du kan använda vilka bär du vill, eller varför inte rabarber? Använder du rabarber så får du kanske lägga till någon matsked socker till själva fyllningen eftersom de är betydligt surare än övriga bär. Det kan också vara gott att pudra över lite kanel eller finmalen kardemumma beroende på vad du själv tycker om.
Det är själva smuldegen som är den stora grejen här, och att du bakar pajen länge på låg värme.
Långbakad hallon- och björnbärspaj
6–8 personer
Ingredienser
- 450 g frysta hallon/björnbär
- 1 msk potatismjöl
- 3 dl vetemjöl
- 3 dl havregryn
- 2 krm salt
- 250 g smör, kylskåpskallt
- 2,25 dl strösocker
Gör så här
- Sätt ugnen på 150°C.
- Mät upp mjöl, havregryn och salt i en bunke och tillsätt det kalla smöret i mindre bitar. Finfördela smöret i mjölet med fingertopparna och nyp ihop till en smulig massa. Arbeta in sockret. Det går också bra att köra ihop allt i en matberedare.
- Blanda samman frysta bär tillsammans med potatismjöl.
- Strö ut hälften av smuldegen i botten av en inte alltför stor ugnsform. Fördela bären över smuldegen och strö sedan över resten av smulorna.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 2 timmar eller tills pajsmulorna börjar bli gyllenbruna.
- Låt svalna och servera med t.ex. vaniljglass eller rårörd vaniljkräm.
Mia säger
Hej! Spännande recept, vad är det som gör att pajen smakar bättre än vanliga snabb-bakade pajer? 🙂
Krii's Kitchen säger
Hej. Jag tycker att den blir lite extra knäckig och god. Du får testa och se vad du tycker. 😊