
Långbakad äppelpaj kan nog vara en av de bakverk eller desserter jag lagar mest. Den blir knäckig, lagom söt och de flesta älskar ju äppelpaj, eller hur?

Den tar minimalt med tid att förbereda, all tid spenderas i stället i ugnen. Så släng ihop lite smulor, skala äpplen och glöm bort pajen i ugnen i 2 timmar tills den är klar. Perfekt.

Här är pajen tillagad i stora muffinsformar och jag har serverat den med vaniljglass och dulce de leche kolasås.
Långbakad äppelpaj
6 personer
Ingredienser
- 2,5 dl vetemjöl
- 2,5 dl havregryn
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 1 krm salt
- 1,5 dl strösocker
- 200 g smör, kylskåpskallt
- 4 äpplen
- 1 tsk mald kanel
Gör så här
- Sätt ugnen på 150°C.
- Blanda samman mjöl, havregryn, vaniljpulver, salt och socker i en bunke.
- Skär smöret i mindre bitar och tillsätt det i mjölblandningen. Nyp ihop till en smulig massa. Det går också bra att köra ihop allt i en matberedare.
- Skala äpplena och dela dem i två halvor. Ta bort kärnhuset.
- Strö ut lite mindre än hälften av smuldegen i botten av en ugnsform (äpplena ska precis få plats).
- Lägg äppelhalvorna med snittytan nedåt på smuldegen och pudra över kanel. Strö över resten av smuldegen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 2 timmar eller tills pajsmulorna börjar bli gyllenbruna.
- Låt svalna och servera med t.ex. vaniljglass eller rårörd vaniljkräm.
Tips! Vill du göra lagom portioner direkt kan du använda amerikanska muffinsformar och sätta i en muffinsplåt. Gör på samma sätt (samma tid och gradantal på ugnen) men skär bara lite mindre bitar av äpplena så de får plats i formarna. De är perfekta att ha i frysen och bara ta fram så många du vill bjuda på.
Karin säger
Hur varm ska ugnen vara?
Från sött till salt säger
Åh, tack för att du såg att jag missat att skriva det. 🙂
150°C ska det vara.
Ann-Sofi Matsafari säger
Grattis:)
Från sött till salt säger
Tack snälla! 😀
Sofia säger
Grattis i efterskott, hembakad äppelpaj låter som ett underbart sätt att fira sin födelsedag på!
Från sött till salt säger
Tack så hemskt mycket! Ja det var ett perfekt sätt att fira. 🙂
Nadja - Nadjaskitchen.se säger
Men vad sugen jag blev på paj!
Från sött till salt säger
Ja gör den! Supergod. 🙂
Gabriella säger
Denna paj bjöd jag på till helgen, när jag hade tjejkväll. Enkel och ack så god! Var väldigt uppskattad av alla gäster. Perfekt med vaniljsås till ( kan inte äta paj utan vaniljsås, Ekströms färdiga).
Från sött till salt säger
Härligt! Jag har massa äpplen hemma nu, kanske måste ta och baka lite paj till helgen. 🙂