När jag skulle rensa frysen inför flytten så hittade jag lite småburkar med diverse trevligt innehåll. Bland annat passionsfruktspuré, rabarbercurd och pressad bergamottjuice. Den sistnämnda använde jag nu till att göra denna chokladpralin med bergamottkola.
För dig som är nyfiken på bergamottfrukten så har nu Årstiderna den till försäljning i några få veckor så passa på. Själv tänker jag beställa en påse bums! Hinner jag inte göra åt den, ja då pressar jag ur saften och fryser in i mindre förpackningar för att sedan använda till bland annat bergamottcurd (något av det godaste som finns).
Vill du inte använda bergamott så går det lika bra att ersätta den med apelsin i det här receptet. Det blir ju inte samma smak, men ack så gott ändå.
Chokladpralin med bergamottkola
ca 40 praliner
Ingredienser
- 0,75 dl vispgrädde
- 50 g smör
- 0,5 vaniljstång
- 25 g pressad bergamott eller apelsin
- 0,5 bergamott eller apelsin, rivet skal
- 1 nypa salt
- 85 g glykos
- 125 g strösocker
- 200 g mörk choklad
- finhackade pistagenötter
Gör så här
- Skåra vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
- Värm grädde, smör, vaniljstång och -frön, bergamott/apelsin och salt i en kastrull och ställ åt sidan.
- Koka upp strösocker och glykos på hög värme i en kastrull. Den ska bli 170°C och vara ljust bärnstensfärgad till färgen. Ta av kastrullen från värmen.
- Blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen i sockerlagen. Var försiktig för det kan bubbla och skvätta lite så ha gärna grytvantarna på dig. Rör tills allt är jämnt och slätt.
- Ställ tillbaka kastrullen på spisen och låt kolablandningen koka upp igen. Rör lite då och då så det inte bränner fast i botten.
- När kolan nått ca 110°C är den klar, det ska vara som en fastare kolasås.
- Låt kolan svalna och häll upp den i en spritspåse.
- Smält chokladen i mikron eller över ett vattenbad.
- Pensla små knäckformar med chokladen och ställ in i kylskåpet för att stelna.
- Fyll upp 3/4 med kolan och ställ in i kylskåpet igen.
- Fyll upp till kanten som ett litet lock med resterande chokladen och strö lite hackade nötter som dekoration.
Lämna gärna ett svar