Denna rabarbercurd var nog något av det godaste jag ätit. Lagom sött och syrligt med en underbar smak av rabarber. Det första jag tänker skaffa till min trädgård, när jag nu skaffar en sådan, är rabarber. Något av det godaste trädgården har att erbjuda i mitt tycke. Ät den som den är, ringla över vaniljglassen eller fyll ett pajskal med den. Jag har gjort alla tre.
Rabarbercurd
Ca 2,5 dl
400 g rabarber
0,5 dl strösocker
0,5 dl vatten
6 äggulor
1,5 dl strösocker
en knivsudd salt
0,5 halv citron, skalet (endast det absolut yttersta, gula)
50 g smör
Tvätta av rabarbern och skär den sen i mindre bitar.
Lägg bitarna i en kastrull, häll över sockret, rör om ett par varv och låt stå 15–20 minuter.
Häll över vattnet och koka upp på medelvärme. Låt koka tills alla bitarna är upplösta.
Ta av från värmen och låt svalna till rumstemperatur. Mixa till en helt slät puré.
Lägg äggulorna i en bunke och placera över vattenbad. Vispa gulorna lätt och tillsätt därefter strösocker, salt och citronskalet. Rör hela tiden tills smeten blivit varm (men den får inte bli het).
Ha i en deciliter av rabarberpurén och fortsätt röra tills curden återigen blivit varm. Tillsätt cirka en deciliter till av purén (men gärna lite mer om du vill ha den en aning lösare). Sluta inte röra förrän curden är varm och tjock.
Ta av från plattan och klicka i smöret. Rör tills allt löst sig och inga klumpar är kvar. Häll upp på en väl rengjord burk. Klarar sig i drygt en vecka i kylen. (Jag brukar även frysa in min curd och ta fram en burk i taget.)
Den rabarberpuré som blir över kan du använda till morgonyoghurten.
Recept: Matgeek.se
Lämna gärna ett svar