Jag vill passa på att tipsa er om att hålla utkik efter den lilla citrusfrukten bergamott som kan dyka upp i butik i januari och februari. Det är en kort säsong och inte den lättaste att få tag på, men den är verkligen något extra. Bergamotten är den frukt som är utmärkande för Earl Grey-te. Den är något sötare än en citron men mer bitter än en grapefrukt. Inte något jag gärna skalar och äter som den är alltså.
Förra året gjorde jag marmelad och syrup. Nu har jag fått tag på 2 kg ny frukt och har bland annat gjort mer marmelad och denna gyllengula bergamottcurd som är himmelsk. Jag håller även på och testar mig fram till att göra eget Earl Grey-te men fortsättning följer ...
Bergamottcurd
2 dl
Ingredienser
- 0,5 dl bergamott, pressad juice
- 1 msk bergamott, finrivet skal från ca 2 frukter (valfritt)
- 1,5 dl strösocker
- 25 g smör
- 1 ägg
- 1 äggula
Gör så här
- Lägg pressad bergamottjuice, finrivet skal, smör och socker i en rostfri kastrull, smält på låg värme. Ta av från plattan.
- Rör ihop ägg och äggula i en bunke, häll ner det i kastrullen under kraftig vispning. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och sjud tills krämen tjocknar. Den får inte koka.
- Sila av, häll upp på burk med tätslutande lock och låt svalna i rumstemperatur.
- Den håller sig i kylskåpet i ca 2 veckor.
- Du kan frysa in den men tänk då på att inte fylla burkarna ända upp eftersom de kan sprängas när curden expanderar i frysen.
Camilla säger
TACK för alla dina härliga recept med bergamott! Har varit till stor glädje för mig som själv odlar citrus, bl a just bergamott, här hemma i trädgården i Nässjö. Så god frukt!
Krii's Kitchen säger
Men åh vad glad jag blir att du gillar recepten, tack! Jag tänker alltid när jag gör ett recept med bergamott att ingen (förutom jag) kommer laga det eftersom bergamott är så svårt att få tag på. Så verkligen jättefint att höra att du gillar dem!
Ha en trevlig kväll.
/Ulrica