Köket doftar underbart när man river skalet av en bergamott och du kanske känner igen doften, om du är tedrickare, eftersom det är smaksättningen i ditt Earl Grey-te.
Den här syrupen (eller sockerlagen om du så vill kalla den) har en hel del användningsområden där lite extra citrussmak kan behövas. Använd den istället för vinäger i din dressing, blanda den i någon god drink eller drick den med bubbelvatten, det är bara att prova sig fram.
Här har jag bara blandat syrupen med vanlig tonic.
Nu är bergamott inte så lätt att få tag på, men har du någon gång tur att råka på den, tveka inte. Köp med dig ett kilo eller två.
Bergamott syrup
ca 4,5 dl
Ingredienser
- 4–6 st bergamott, beroende på storlek
- 3 dl strösocker
- 1,5 dl vatten
Gör så här
- Tvätta bergamotten och riv med ett zestjärn bort det yttersta av skalet på frukterna och pressa sedan ut ca 3,5 dl juice. Sila juicen från kärnor och fruktkött och ställ åt sidan.
- Blanda socker, vatten och bergamottzest i en kastrull och koka upp. Sänk temperaturen och låt det sjuda tills det tjocknar och ungefär hälften återstår. Det tar ca 20 minuter.
- Ta kastrullen från värmen, skumma eventuellt av och sila sedan bort skalen. Låt kallna och tillsätt bergamottjuicen.
- Häll på flaska och förvara i kylskåpet.
Lämna gärna ett svar