Bergamottmarmelad måste vara något av det godaste som finns i marmeladväg. Att den inte går att göra när som helst på året är nog också en bidragande orsak eftersom man njuter lite extra när den väl står på frukostbordet.
Säsongen för bergamott är kort och frukten finns sällan (läs aldrig) på din lokala matbutik. Jag beställer alltid från frukt- och grönsaksbutiker på nätet den här tiden på året och vissa år får jag tyvärr inte tag i den alls. På senare år har det dock blivit lite mer vanligt att få tag på den.
Om du inte känner till denna anspråkslösa citrusfrukt så kan jag säga att den är det suraste som går att stoppa i munnen och det vita på skalet är så bittert som det bara kan bli. MEN, du känner tydligt igen doften från Earl Grey, om du nu är en tedrickare och tillsammans med massor av socker är den magiskt god.
Bergamottmarmelad
ca 9 dl
Ingredienser
- 500 g bergamott
- 5 dl + 3 dl vatten
- 1 nypa havssalt
- 5 dl (425 g) syltsocker
Gör så här
- Tvätta bergamotten noga.
- Skala det allra yttersta skalet av frukterna med en potatisskalare och strimla dem sedan tunt (eller riv med ett zestjärn). Se till att inget vitt kommer med då det är mycket bittert.
- Skär bort skalet på bergamotten så att du bara har fruktköttet kvar, dela i klyftor och skär bort mittensträngen och allt det vita samt ta bort kärnor.
- Skär fruktköttet i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med det rivna/strimlade skalet.
- Tillsätt 5 dl vatten och salt och låt det koka upp och låt det koka i 5 minuter.
- Häll över allt i en finmaskig sil och spola lite kallt vatten över fruktköttet. Tryck ut så mycket vatten du kan ur fruktköttet och lägg tillbaka det i grytan.
- Tillsätt 3 dl vatten till fruktköttet i grytan, låt det koka upp och tillsätt syltsocker under omrörning.
- Låt marmeladen koka i ca 10 minuter. Gör ett marmeladprov* för att se när den är klar.
- Häll upp på rena burkar och förvara i kylskåp.
Jag vill höja ett varningens finger för att skiva upp hela frukten som man vanligtvis gör med annan citrusmarmelad. Får du med för mycket av det vita på skalet är det risk att du får kasta marmeladen (been there done that), så jag rekommenderar verkligen att du bara får med det allra yttersta av skalet.
*Marmeladprovet: Ta kastrullen från plattan. Häll upp en sked marmelad på en kall tallrik. Låt stå kallt en liten stund och dra sedan med skeden genom marmeladen. Om kanterna stannar och inte rinner ihop är marmeladen klar. Annars, fortsätt att koka marmeladen och gör ett nytt prov.
Bergamot marmalade
makes about 900 ml
Ingredients
- 500 g bergamot oranges
- 500 ml + 300 ml water
- a pinch of sea salt
- 425 g jam sugar
How to
- Wash the bergamot oranges thoroughly.
- Peel the outer skin of the fruit with a potato peeler and then shred them thinly (or grate them with a coarse zest grater). Make sure to remove all of the pith as it is very bitter.
- Cut off the peel of the bergamot so that you only have the pulp left, divide into wedges and cut off the middle string and all the white and remove the seeds.
- Cut the pulp into smaller pieces and place in a saucepan or small pot together with the grated / shredded peel.
- Add 500 ml of water and salt and bring to the boil and let it boil for 5 minutes.
- Pour over everything in a fine-mesh strainer and rinse some cold water over the pulp. Squeeze as much water as you can out of the pulp and put it back in the saucepan / pot.
- Add 300 ml of water to the pulp in the saucepan / pot, bring to the boil and add the jam sugar while stirring. Let the marmalade boil for about 10 minutes. You can do the plate test* to see if it is set. Pour into clean jars and store in the refrigerator.
I want to give you a little warning to slice up the whole fruit as you usually do with other citrus marmalades. If you get too much of the white pith, there is a risk that you will have to throw away the marmalade (been there done that), so I really recommend that you only get the very outer peel.
*Plate test for marmalade: Take the marmalade of the heat. Dollop a spoonful of marmalade onto a really cold plate. Put the plate in the refrigerator and let is set for a few minutes. If a set has begun to form, it will wrinkle when you push it and then it's ready.
sofia säger
Det där skulle vara supergott på nybakade scones!
Från sött till salt säger
Tro mig, det är det. 😉
Alexandra säger
"Häll över 5 dl vatten och låt koka upp. Låt det koka i 5 minuter. Häll över allt i en finmaskig sil och spola lite kallt vatten över fruktköttet. Tryck ut så mycket vatten du kan ur blandningen och häll sedan tillbaka den i grytan." Förstår jag dig rätt: jag ska alltså hälla allt i duken och trycka ut vatten så att det bara blir "citrussörjan" kvar? Hur kan det ändå bli 9 dl marmelad om jag häller bort 5 dl vätska och bara tillsätter 3 dl efter att jag har tryckt ut allt.
Krii's Kitchen säger
Ja det stämmer. Du ska tillsätta 5 dl syltsocker så då blir det ungefär 9 dl färdig marmelad. Ha en trevlig helg.
Farid säger
HEJ! Var kan man köpa bergamot i Stockholm? Tack!
Krii's Kitchen säger
Hej. Tyvärr är det svårt att få tag på och nu tror jag stt säsongen är lite förbi. Jag har tidigare år köpt från Årstiderna och här i Stockholm jar jag hittat i Östermalmshallen och på Stockholm Matmarknad i Sturegallerian. Råkar jag på den så köper jag den direkt. 😀 Med vänlig hälsning, Ulrica
Anna Tjäder säger
Hej.
Förklara gärna varför man ska hälla bort vattnet.
Mvh Anna
Krii's Kitchen säger
Hej. För att få bort ytterligare lite bitterhet.
Med vänlig hälsning, Ulrica
Anna Tjäder säger
Hej och tack för snabbt svar.
Misstänkte nästan att det var så. Smakade på det borthällda vattnet och det var väldans beskt.
Vänliga hälsningar
Anna
Krii's Kitchen säger
Haha, ja. Det är hårfint om man får till det bra eller inte. En gång kokade jag nästan 2 liter marmelad som gick helt åt skogen. Det som tar bort beska är salt och jag saltade och saltade för att se om att det gick och rädda, men icke. Bara att kasta. Efter det modifierade jag om receptet för att ingen skulle riskera samma sak. Därför skivar jag aldrig bergamotten längre utan skalar bara det yttersta på skalet. Hoppas att du tycker den blir god. 🙂
Anna Tjäder säger
Fy sjutton för att behöva slänga en hel sats!
Ja den känns frisk med en liten beska i eftersmaken, som dock känns helt ok. Sen beror det ju på vad man äter den med och jag kan tänka mig att den är god med något som är lite salt.