
Ibland är det enkla minst lika gott som något man stått och lagat länge. Att ugnsbaka plommon och servera med t.ex en kula glass är ljuvligt gott.
Här har jag gjort smaken lite vuxnare genom att servera dem tillsammans med smetana och pistaschnötter.
Vill du hellre göra en god marmelad med dina plommon så rekommenderar jag denna plommonmarmelad med mörk rom. Helt fantastisk.

Ugnsbakade plommon
4 personer
Ingredienser
- 4 plommon
- 1 msk mörkt muscovadosocker
- 2 tsk vaniljextrakt eller 1 vaniljstång
- 2 dl smetana
- 30 g pistaschnötter, grovt hackade
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°C.
- Halvera plommonen och kärna ur dem. Lägg dem med snittytan uppåt i en ugnsfast form.
- Strö muscovadosocker och droppa vaniljextrakt över plommonen och sätt in formen i mitten av ugnen. Använder du en vaniljstång delar du den på mitten och skrapar ur fröna.
- Baka dem i ca 15 minuter eller tills de blivit mjuka.
- Servera tillsammans med en klick smetana och hackade pistaschnötter.
Oven-roasted plums
serves 4
Ingredients
- 4 plums
- 1 tbsp dark muscovado sugar
- 2 tsp vanilla extract or 1 vanilla bean
- 200 g smetana
- 30 g pistachios, coarsely chopped
How to
- Set the oven to 400°F (200°C).
- Halve the plums, core them and place them cut side up in an baking dish.
- Sprinkle muscovado sugar and drizzle vanilla extract over the plums and place them in the middle of the oven. If you use a vanilla bean, split it in half and scrape out the seeds.
- Bake them for about 15 minutes or until soft.
- Serve with a dollop of smetana and chopped pistachios.
Lämna gärna ett svar