
Denna plommonmarmelad smakar ljuvligt av söta plommon, vanilj och med en touch av mörk rom. Det är en perfekt present, eller så tar man helt enkelt och äter upp allt själv. Man behöver inte alltid ta fram ostbrickan utan jag tycker gott att man kan lyxa till det lite på smörgåsen en grå morgon.

Beroende på vilken plommonsort du använder så får du olika färg, allt ifrån mörklila till (som här) rödorange.

Plommonmarmelad med vanilj och mörk rom
ca 8 dl
Ingredienser
- 750 g plommon
- 1 vaniljstång
- 0,5 dl vatten
- 500 g syltsocker
- 1 msk mörk rom/konjak
Gör så här
- Skölj plommonen, dela och kärna ur dem.
- Snitta vaniljstängerna och skrapa ner fröna i en gryta. Lägg i stängerna, plommon och vatten.
- Koka upp och koka sakta under lock i 10–15 minuter. Koktiden beror på plommonens storlek och på hur mogna de är. De ska vara mjuka och mosa sig.
- Vill du ha en slätare sylt? Ta upp vaniljstängerna, mixa med en stavmixer till önskad slät konsistens. Lägg tillbaka vaniljstängerna.
- Tillsätt syltsockret och koka i 2–3 minuter. Skumma marmeladen och gör marmeladprovet*.
- Ta grytan från värmen och låt marmeladen vila ca 15 minuter så att temperaturen jämnar ut sig. Rör om ett par gånger under tiden.
- Plocka upp vaniljstängerna, blanda i rommen och häll upp marmeladen på rena varma burkar. Sätt på lock och låt kallna.
- Förvara marmeladen i kylskåpet och låt den vila ett par dagar för att få full arom och rätt konsistens.
*Lägg en klick marmelad på en kall tallrik och låt stå en stund. Dra med fingret genom klicken. Om marmeladen känns fast och inte flyter ihop är den klar.
Plum marmalade with vanilla and dark rum
makes about 800 ml
Ingredients
- 750 g plums
- 1 vanilla pod
- 50 ml water
- 500 g jam sugar
- 1 tbsp dark rum/cognac
How to
- Rinse the plums, cut them in half and core them.
- Cut the vanilla pods and scrape the seeds into a pot. Add the vanilla pods, plums and water.
- Bring to a boil and simmer, covered, for 10–15 minutes. The cooking time depends on the size of the plums and how ripe they are. They should be soft and mushy.
- Want a smoother jam? Pick up the vanilla pods, mix with an immersion blender to the desired smooth consistency. Put the vanilla pods back in.
- Add the jam sugar and boil for 2–3 minutes (or according to your jam sugar brand). Skim the marmalade and do the marmalade test*.
- Remove the pot from the heat and let the marmalade rest for about 15 minutes so that the temperature evens out. Stir a couple of times in the meantime.
- Pick up the vanilla pods, stir in the rum and pour the marmalade into clean, warm jars. Put the lid on and let it cool.
- Store the marmalade in the fridge and let it rest for a couple of days to get full aroma and the right texture.
*Put a dollop of marmalade on a really cold plate and let it set for a while. Push your finger through the marmalade on the plate. If the marmalade wrinkles, it is ready.
Caroline säger
Jättegod! Jag gjorde på nektariner också och det blev också mycket bra.
Från sött till salt säger
Åh nektariner! Det lät jättegott. Måste absolut testa det. 🙂