Denna plommonmarmelad smakar ljuvligt av söta plommon, vanilj och med en touch av mörk rom. Det är en perfekt present, eller så tar man helt enkelt och äter upp allt själv. Man behöver inte alltid ta fram ostbrickan utan jag tycker gott att man kan lyxa till det lite på smörgåsen en grå morgon.
Denna plommonsort är helt klart mina favoritplommon. Små, väldigt smakrika och kärnan lossnar lätt från fruktköttet. Jag är väldigt tacksam över att min vän Helena är ägare till detta träd och att hon inte själv hinner ta hand om all frukt. Då blir det så att jag får plommon, och hon får marmelad.
Plommonmarmelad med vanilj och mörk rom
ca 17 dl
Ingredienser
- 1,5 kg fasta, syrliga plommon
- 2 vaniljstänger
- 1 dl vatten
- 1 kg syltsocker
- 2 msk mörk rom, eller konjak
Gör så här
- Skölj plommonen, dela och kärna ur dem. Snitta vaniljstängerna och skrapa ner fröna i en gryta. Lägg i stängerna, plommon och vatten i grytan.
- Koka upp och koka sakta under lock i 10–15 minuter. Koktiden beror på plommonens storlek och på hur mogna de är. De ska vara mjuka och mosa sig.
- Vill du ha en slätare sylt? Ta upp vaniljstängerna, mixa med en stavmixer till önskad slät konsistens. Lägg tillbaka vaniljstängerna.
- Tillsätt syltsockret och koka kraftigt i 2–3 minuter. Skumma marmeladen och gör marmeladprovet*.
- Ta grytan från värmen och låt marmeladen vila ca 15 minuter så att temperaturen jämnar ut sig. Rör om ett par gånger under tiden.
- Plocka upp vaniljstängerna, blanda i rommen och häll upp marmeladen på rena varma burkar. Sätt på lock och låt kallna.
- Förvara marmeladen i kylskåpet och låt den vila ett par dagar för att få full arom och rätt konsistens.
*En klick läggs på en kall tallrik och skåras itu med en sked och ska då inte flyta samman igen.
Caroline
Jättegod! Jag gjorde på nektariner också och det blev också mycket bra.
Från sött till salt
Åh nektariner! Det lät jättegott. Måste absolut testa det. 🙂