En av mina favoriträtter är torsk med äggsås, men jag erkänner att det är såsen som är grejen. Jag kan äta den med sked och är tacksam om det hinner hamna lite på tallriken innan jag har "provsmakat" upp den.
Min mamma lagade ofta fisk- och äggsås bara för att lura i mig och min bror lite fisk. Det tog många år i vuxen ålder innan jag begrep att man gärna stekte fisken för sig och hade äggsåsen som just en vanlig sås till. M gillar dock fisk så det problemet behöver jag inte tänka på.
Torsk med äggsås
4 personer
Ingredienser
- 600 g torskfilé
- 1 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 2 msk smör
Ingredienser – Äggsås
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 2 dl fiskbuljong
- 2 dl grädde
- salt och malen vitpeppar
- 2 hårdkokta ägg
- 3 msk hackad persilja
Gör så här
- Salta torskfilén med salt och låt den rimmas i ca 10 minuter.
- Krydda med vitpeppar och stek torskfiléerna i smör i en stekpanna 3–4 minuter på varje sida.
Gör så här – Äggsås
- Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, tillsätt mjölet och låt det fräsa under omrörning ett ögonblick.
- Tillsätt buljong och grädde under ständig omrörning.
- Smaka av din grundsås med salt och peppar.
- Hacka hårdkokt ägg och persilja och blanda ner i såsen strax innan servering.
- Servera med kokt potatis och en sallad.
Lämna gärna ett svar