I dag försöker vi oss på "köttfri måndag" och vi kommer äta tomatpaj med svamp och fetaost. Jag håller fortfarande på att lära mig att äta svamp och då främst champinjoner så jag erkänner att jag petade bort en och annan svampbit. Det blev liksom lite för mycket. Men är du svampälskare är den perfekt.
Tomatpaj med svamp och fetaost
4 personer
Ingredienser – Pajdeg
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 dl dinkelmjöl
- 75 g smör
- 0,75 dl Kesella, 1%
Ingredienser – Fyllning
- 400 g skogschampinjoner
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 0,5 knippa färsk basilika
- 6 ägg
- 2,5 dl grädde
- salt och peppar
- 300 g körsbärstomater på kvist
- 400 g fetaost
Gör så här
- Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Kavla ut degen så att den passar till en pajform, 25–30 cm i diameter, och låt den stå och vila i kylen i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Skär svamp och vitlök i skivor och stek i olja i ca 10 minuter. Hacka basilikan grovt. Blanda svamp, vitlök och basilika och fördela det ovanpå pajbotten.
- Vispa ägg och grädde tillsammans med salt och peppar och häll över fyllningen i pajbotten. Lägg i tomaterna hela med stjälken kvar i pajen. Stjälken är fin som dekoration och lätt att ta av när man ska äta.
- Smula över fetaosten. Grädda pajen ca 45 minuter, tills den är gyllene.
- Servera pajen varm eller kall med en grönsallad.
Ann-Sofi Matsafari säger
Oooh ser hur god ut som helst:)
Från sött till salt säger
Det är den. 🙂