Jag har bakat en tårta till min lilla tjej som nu fyllt 1 år. Jag fattar inte vart det här året tog vägen. Jag tyckte inte det var längesedan vi började med de där smakportionerna av puré och nu äter hon köttbullar och pasta.
Det är första gången jag gör en tårta med sockerpasta. Jag kände att är det någon gång jag ska testa på det så är det ju nu när hon firar sin första födelsedag. Har alltid känt att det där med sockerpasta är snyggt, men kanske inte det godaste att äta. Om jag gör en liknande tårta igen så ska jag våga kavla locket lite tunnare, för denna gången blev det i mitt tycke lite för tjockt.
Tårta med vaniljkräm och jordgubbsmousse
1 tårta
Ingredienser – Tårta
- bakad tårtbotten eller köpt
- jordgubbsmousse
- vaniljkräm
- smörkräm
- sockerpasta av valfri färg
Ingredienser – Jordgubbsmousse
- 400 g frysta jordgubbar
- 1 dl syltsocker
- 200 g färskost
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 dl vispgrädde
- 5 gelatinblad
- en skvätt kallt vatten
Ingredienser – Vaniljkräm (ca 3 dl)
- 2 äggulor
- 2 msk strösocker
- 0,75 msk potatismjöl
- 2,5 dl mjölk
- 0,5 vaniljstång
- 1 tsk smör
Ingredienser – Smörkräm
- 115 g mjukt smör
- 250 g florsocker
- 2 tsk kokhett vatten
- lite vaniljsocker
Gör så här – Tårta
- Klä en form (lika stor som din tårtbotten) med plastfolie.
- Lägg i översta locket av tårtbotten, fyll med jordgubbsmousse och lägg på nästa botten.
- Fyll med vaniljkräm och fortsätt varva bottnar och fyllningar tills du lägger på sista delen tårtbotten.
- Plasta in tårtan och ställ den i kylskåpet över natten så att fyllningarna sätter sig.
- Lyft över tårtan på ett tårtfat, ta bort plastfolien och bred över smörkrämen över hela tårtan (den gör att sockerpastan inte löses upp av fyllningen).
- Täck nu tårtan med sockerpastan och dekorera efter tycke och smak. (Den finns mängder av sidor som i detalj visar hur man klär en tårta med sockerpasta.)
Gör så här – Jordgubbsmousse
- Koka jordgubbar och syltsocker ca 10 minuter. Låt svalna ordentligt.
- Blanda ner färskosten och vaniljsockret i jordgubbsmoset.
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
- Vispa grädden.
- Smält de blötlagda gelatinbladen tillsammans med vattnet i en kastrull, blanda sedan ner dem i bär- och färskostbladningen under omrörning. Blanda till sist försiktigt ner den vispade grädden.
- Låt stelna en stund i kylskåp.
Gör så här – Vaniljkräm
- Vispa samman äggulor, strösocker, potatismjöl och mjölk i en tjockbottnad kastrull.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljkornen och lägg även med stjälkarna.
- Värm och vispa försiktigt tills krämen tjocknar. Det får ej koka då spricker krämen. Ta av kastrullen från värmen och fortsätt vispa krämen kall. Vispa ner smöret.
- Ta upp vaniljstången. Låt krämen svalna helt.
Gör så här – Smörkräm
- Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning.
- Tillsätt vattnet och vaniljsockret under vispning.
Recept (vaniljkräm och smörkräm): Johannas tårtor
Receptet (jordgubbsmousse): Malin bakar
Lämna gärna ett svar