
Key lime pie är väldigt enkel att göra, har en ljuvligt krämig konsistens och härlig sötsyrlig smak av lime. En klick grädde på toppen är som pricken över i.
Servera den till som en lyxig fika eller som en dessert efter middagen. Helt ljuvlig.
Key lime pie
6 personer
Ingredienser
- 200 g digestivekex
- 100 g smör, smält
- 2 msk finrivet limezest, ca 3 lime
- 125 ml limesaft, ca 5 lime
- 1 burk (397 g) sötad kondenserad mjölk
- 1 msk vaniljsocker
- 4 äggulor
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°C.
- Smula sönder kexen fint i en bunke eller i en matberedare. Häll över det smälta smöret över kexen och blanda samman.
- Tryck ut smulorna i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter eller 6 små portionspajformar, ca 8 cm i diameter.
- Förbaka pajskalet/-skalen i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
- Skölj och skrubba limen i ljummet vatten. Riv 2 msk zest och pressa 125 ml juice.
- Häll kondenserad mjölk i en bunke och blanda i limesaft, limezest och vaniljsocker. Blanda försiktigt ner äggulorna och rör till en slät fyllning. Ställ åt sidan i 15 minuter.
- Sila fyllningen i en finmaskig sil och dela upp i formen/formarna.
- Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt pajen/pajerna kallna i kylskåpet några timmar.
- Servera med vispad grädde.
Key lime pie
serves 6
Ingredients
- 200 g digestive biscuits
- 100 g butter, melted
- 2 tbsp finely grated lime zest (approx. 3 limes)
- 125 ml lime juice (approx. 5 limes)
- 1 can (397 g) sweetened condensed milk
- 1 tbsp vanilla sugar
- 4 egg yolks
How to
- Preheat the oven to 350°F (175°C).
- Crush the biscuits finely in a bowl or using a food processor. Pour over the melted butter and mix well.
- Press the mixture into a loose-bottomed tart tin (approx. 24 cm in diameter) or into 6 small individual tart tins (approx. 8 cm in diameter).
- Pre-bake the crust(s) in the oven for about 10 minutes. Remove and allow to cool.
- Rinse and scrub the limes in lukewarm water. Grate 2 tbsp of zest and squeeze 125 ml of juice.
- Pour the condensed milk into a bowl and mix in the lime juice, lime zest, and vanilla sugar. Gently fold in the egg yolks and stir until smooth. Leave to rest for 15 minutes.
- Strain the filling through a fine-mesh sieve and divide it between the tart tin(s).
- Bake in the middle of the oven for about 12 minutes. Let the pie(s) cool in the fridge for a few hours.
- Serve with whipped cream.
Karin A säger
Mums, jag älskar Key Lime Pie! 🙂 Så vacker din blev.
Kram Karin
Från sött till salt säger
Tack så hemskt mycket, vad glad jag blir! Ja det var verkligen inte sista gången jag gör den desserten kan kag lova. 🙂
Sofie säger
Hvor ser din key lime pie både smuk og lækker ud!
Från sött till salt säger
Tack så hemskt mycket! 🙂
Malin - Stjärnflocka säger
Ser helt underbar ut! Sonen ville baka småpajer efter att ha tittat på hela Sverige bakar. De här kanske vi ska ge oss på då! 🙂
Kram
Från sött till salt säger
Tack vad snällt sagt. Absolut att ni ska ge er på att baka den. Jättelätt. Lycka till! 🙂
Malin säger
Jag har aldrig smakat Key lime pie, var det gott?
Från sött till salt säger
Det var jättegott! Trodde att det skulle bara för syrligt och sött men det var lagom av alla smaker. Den var så lätt att göra också så jag rekommenderar verkligen att testa. 🙂
Mikaela säger
Hej! Har tänkt prova det här till min födelsedagsmiddag om några veckor, det låter så gott!
Men jag har en fråga om den kondenserade mjölken. Har hört att man ska koka burken i flera timmar innan, när man använder den, men det gör du alltså inte här?
Har dessutom aldrig köpt/använt det innan, har du något märke du rekommenderar? 🙂
Från sött till salt säger
Hej!
När det gäller Key lime pie så kokar man inte den kondenserade mjölken, det gör man bara när man vill göra den till kolakrämen dulce de leche. Alltså inte 2-4 timmars kokande. Skönt va? 😉 Det märket jag använder här är Törsleffs kondenserade mjölk (sockrad). Finns inget annat i min butik närmast hemma. Lycka till!
Från sött till salt säger
Du behöver förresten inte väga upp exakt 375 g kondenserad mjölk utan det funkar även finfint med en burk på 400 g.
Mikaela säger
Åh, tack! Japp, mycket skönt att slippa det 😉
Marie Bergman - Om livet på Cypern säger
Så gott det ser ut =)
Från sött till salt säger
Tack! 🙂