Krii's Kitchen

  • Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
menu icon
go to homepage
  • Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Mat
    • Sött & bröd
    • Att dricka
    • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • ×

    Key Lime pie

    2025-01-28

    Till receptet
    The recipe
    Key Lime Pie

    Key lime pie är väldigt enkel att göra, har en ljuvligt krämig konsistens och härlig sötsyrlig smak av lime. En klick grädde på toppen är som pricken över i.

    Servera den till som en lyxig fika eller som en dessert efter middagen. Helt ljuvlig.


    Key lime pie

    6 personer

    Ingredienser

    • 200 g digestivekex
    • 100 g smör, smält
    • 2 msk finrivet limezest, ca 3 lime
    • 125 ml limesaft, ca 5 lime
    • 1 burk (397 g) sötad kondenserad mjölk
    • 1 msk vaniljsocker
    • 4 äggulor

    Gör så här

    1. Sätt ugnen på 175°C.
    2. Smula sönder kexen fint i en bunke eller i en matberedare. Häll över det smälta smöret över kexen och blanda samman.
    3. Tryck ut smulorna i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter eller 6 små portionspajformar, ca 8 cm i diameter.
    4. Förbaka pajskalet/-skalen i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
    5. Skölj och skrubba limen i ljummet vatten. Riv 2 msk zest och pressa 125 ml juice.
    6. Häll kondenserad mjölk i en bunke och blanda i limesaft, limezest och vaniljsocker. Blanda försiktigt ner äggulorna och rör till en slät fyllning. Ställ åt sidan i 15 minuter.
    7. Sila fyllningen i en finmaskig sil och dela upp i formen/formarna.
    8. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt pajen/pajerna kallna i kylskåpet några timmar.
    9. Servera med vispad grädde.

    Key lime pie

    serves 6

    Ingredients

    • 200 g digestive biscuits
    • 100 g butter, melted
    • 2 tbsp finely grated lime zest (approx. 3 limes)
    • 125 ml lime juice (approx. 5 limes)
    • 1 can (397 g) sweetened condensed milk
    • 1 tbsp vanilla sugar
    • 4 egg yolks

    How to

    1. Preheat the oven to 350°F (175°C).
    2. Crush the biscuits finely in a bowl or using a food processor. Pour over the melted butter and mix well.
    3. Press the mixture into a loose-bottomed tart tin (approx. 24 cm in diameter) or into 6 small individual tart tins (approx. 8 cm in diameter).
    4. Pre-bake the crust(s) in the oven for about 10 minutes. Remove and allow to cool.
    5. Rinse and scrub the limes in lukewarm water. Grate 2 tbsp of zest and squeeze 125 ml of juice.
    6. Pour the condensed milk into a bowl and mix in the lime juice, lime zest, and vanilla sugar. Gently fold in the egg yolks and stir until smooth. Leave to rest for 15 minutes.
    7. Strain the filling through a fine-mesh sieve and divide it between the tart tin(s).
    8. Bake in the middle of the oven for about 12 minutes. Let the pie(s) cool in the fridge for a few hours.
    9. Serve with whipped cream.

    Gilla detta:

    Gilla Laddar in …

    Du kanske också gillar

    • Saffranskaka med ricotta och mandel
      Saffranskaka med mandel och apelsin (glutenfri)
    • Kladdkaka med saffran och vit choklad
      Kladdkaka med saffran och vit choklad
    • Saffransgrottor
      Saffransgrottor
    • Clementinbiscotti
      Biscotti med clementin, tranbär och pistaschnötter

    Kommentarer

    1. Karin A säger

      september 22, 2013 at 9:49 e m

      Mums, jag älskar Key Lime Pie! 🙂 Så vacker din blev.
      Kram Karin

      Svara
      • Från sött till salt säger

        september 22, 2013 at 9:53 e m

        Tack så hemskt mycket, vad glad jag blir! Ja det var verkligen inte sista gången jag gör den desserten kan kag lova. 🙂

        Svara
    2. Sofie säger

      september 23, 2013 at 7:34 f m

      Hvor ser din key lime pie både smuk og lækker ud!

      Svara
      • Från sött till salt säger

        september 23, 2013 at 7:38 f m

        Tack så hemskt mycket! 🙂

        Svara
    3. Malin - Stjärnflocka säger

      september 23, 2013 at 8:14 f m

      Ser helt underbar ut! Sonen ville baka småpajer efter att ha tittat på hela Sverige bakar. De här kanske vi ska ge oss på då! 🙂
      Kram

      Svara
      • Från sött till salt säger

        september 23, 2013 at 9:22 f m

        Tack vad snällt sagt. Absolut att ni ska ge er på att baka den. Jättelätt. Lycka till! 🙂

        Svara
    4. Malin säger

      september 24, 2013 at 8:17 f m

      Jag har aldrig smakat Key lime pie, var det gott?

      Svara
      • Från sött till salt säger

        september 24, 2013 at 9:42 f m

        Det var jättegott! Trodde att det skulle bara för syrligt och sött men det var lagom av alla smaker. Den var så lätt att göra också så jag rekommenderar verkligen att testa. 🙂

        Svara
    5. Mikaela säger

      oktober 05, 2013 at 1:59 e m

      Hej! Har tänkt prova det här till min födelsedagsmiddag om några veckor, det låter så gott!

      Men jag har en fråga om den kondenserade mjölken. Har hört att man ska koka burken i flera timmar innan, när man använder den, men det gör du alltså inte här?
      Har dessutom aldrig köpt/använt det innan, har du något märke du rekommenderar? 🙂

      Svara
      • Från sött till salt säger

        oktober 05, 2013 at 2:08 e m

        Hej!
        När det gäller Key lime pie så kokar man inte den kondenserade mjölken, det gör man bara när man vill göra den till kolakrämen dulce de leche. Alltså inte 2-4 timmars kokande. Skönt va? 😉 Det märket jag använder här är Törsleffs kondenserade mjölk (sockrad). Finns inget annat i min butik närmast hemma. Lycka till!

        Svara
      • Från sött till salt säger

        oktober 05, 2013 at 2:13 e m

        Du behöver förresten inte väga upp exakt 375 g kondenserad mjölk utan det funkar även finfint med en burk på 400 g.

        Svara
        • Mikaela säger

          oktober 05, 2013 at 11:42 e m

          Åh, tack! Japp, mycket skönt att slippa det 😉

          Svara
    6. Marie Bergman - Om livet på Cypern säger

      oktober 07, 2013 at 7:52 e m

      Så gott det ser ut =)

      Svara
      • Från sött till salt säger

        oktober 07, 2013 at 8:29 e m

        Tack! 🙂

        Svara

    Lämna gärna ett svar Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

    Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Jag-2024_Presentation.png

    Hej och välkommen, vad härligt att du har hittat hit! Jag heter Ulrica och här hoppas jag att du ska hitta svaret på den svåra frågan "Vad blir det för mat?" och inspiration till vad du vill bjuda på vid nästa fika eller fest.

    Matinspiration för alla tillfällen helt enkelt.

    Läs mer

    FRUKOST-TIPS

    • Raw Ginger shots
      Raw ginger shot
    • Bananbröd (lchf)
      Bananbröd (lchf)
    • Chiapudding med kokos och kardemumma
      Chiapudding med kokos och kardemumma
    • Blåbärssmoothie
      Blåbärssmoothie

    Footer

    INSTAGRAM

    Give your ice cubes that little something extra. 🌸🌼
.
Ge dina iskuber det där lilla extra. 🌸🌼
.
.
#foodstylingandphotography #kriiskitchen #stilllifefoodphotography #flowericecubes #icecubes
    Summer is here, and before it’s over, I will hav Summer is here, and before it’s over, I will have eaten my own weight in strawberries. 🍓
.
Sommaren är här och innan den är över har jag ätit min egen vikt i jordgubbar. 🍓
.
.
#summerflavours #foodphotography #foodstories #foodstylingandphotography #kriiskitchen #foodandflatlay #strawberries
    A strawberry's best friend has to be lime sugar. 🍓
Recipe:
1 lime, zest
90 g granulated sugar
1️⃣ Mix the zest from the lime together with the granulated sugar.
2️⃣ Serve with fresh strawberries.
.
En jordgubbes bästa vän måste ändå vara limesocker. 🍓
Recept:
1 lime, rivet zest
1 dl strösocker
1️⃣ Blanda samman zest från lime tillsammans med strösockret.
2️⃣ Servera tillsammans med färska jordgubbar.
.
.
#summerrecipes #summerflavours #foodstories #kriiskitchen #foodphotography #foodstylingandphotography #strawberries #limesugar
    Rhubarb Gin & Tonic. 🩷 Recipe: 200 g rhubarb 40 Rhubarb Gin & Tonic. 🩷
Recipe:
200 g rhubarb
400 ml gin
1. Rinse, trim and slice the rhubarb.
2. Pour the gin into a glass jar or pitcher and add the rhubarb.
3. Place a lid or cover with plastic wrap and place in the refrigerator for 1–2 days.
4. Strain the rhubarb and pour into a bottle. Store in the refrigerator.
.
Rabarbergin & Tonic. 🩷
Recept:
200 g rabarber
400 ml gin
1. Skölj, ansa och skiva rabarbern.
2. Häll upp gin i en glasburk eller kanna och tillsätt rabarbern.
3. Sätt på ett lock eller täck över med plastfolie och ställ in i kylskåpet 1–2 dagar.
4. Sila av rabarbern och häll upp på en flaska. Förvara i kylskåpet.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #beveragephotography #drinkphotography #drinksofinstagram #cocktails #summerflavours #summerrecipes #rhubarbgin #rhubarbrecipes
    Heirloom tomatoes are the best kind of tomato. . H Heirloom tomatoes are the best kind of tomato.
.
Heirloom-tomater är verkligen de bästa sortens tomater.
.
.
#summerflavours #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #tomatoes #heirloomtomatoes
    Did you make something with lilacs this year? . La Did you make something with lilacs this year?
.
Lagade du något med syrener i år?
.
.
#kriiskitchen #foodphotography #foodstylingandphotography #foodstories #nordicfood #springflavours #springrecipes #lilacsyrup #lilacrecipes #colourfulfood
    %d