
Denna saffranskaka är en riktig höjdare så här års. Den blir vackert gyllengul och smakkombinationen mandel, apelsin och saffran är ju magiskt gott. Dessutom är den glutenfri!

Servera gärna med lite vispad grädde som du smaksatt med apelsinzest så blir det ännu bättre. Det här är en kaka som sprider lite lyx i vardagen.

Saffranskaka med mandel och apelsin (glutenfri)
8–10 personer
Ingredienser
- 0,5 g (1 krm) saffran
- 1 msk Cointreau
- 2 dl (180 g) strösocker
- 3 ägg
- 100 g smör + lite extra till formen
- 250 g ricotta
- 4 dl (200 g) mandelmjöl + lite extra till formen
- 0,5 dl (25 g) majsstärkelse
- 1 krm salt
- 1 apelsin, saft och rivet zest
- 25 g mandelspån
- 1–2 msk florsocker
Gör så här
- Mortla samman saffran med 1 msk av strösockret och tillsätt Cointreau. Låt det stå och dra i ca 1 timme.
- Värm ugnen till 200°C.
- Smörj och bröa en springform ca 20 cm i diameter med mandelmjöl och klä botten med ett bakplåtspapper.
- Smält smöret.
- Vispa ägg och socker pösigt i en bunke och tillsätt saffransblandningen och rör om.
- Rör ner smält smör och ricotta och blanda om till en klumpfri smet.
- Blanda samman mandelmjöl, majsstärkelse och salt.
- Vänd ner mjölblandningen tillsammans med apelsinsaft och zest i äggsmeten. Blanda väl.
- Häll ner smeten i formen och strö över mandelspån.
- Grädda kakan i mitten av ugnen ca 40 minuter. Om mandeln börjar bli bränd, lägg ett bakplåtspapper över.
- Låt kakan svalna i formen innan du tar ur den. Sikta över florsocker precis innan servering och servera den med lättvispad grädde, gärna smaksatt med lite apelsinzest.
Saffron cake with almond and orange (Gluten-Free)
serves 8–10
Ingredients
- 0.5 g saffron
- 1 tbsp Cointreau
- 180 g granulated sugar
- 3 eggs
- 100 g butter + some extra for greasing
- 250 g ricotta
- 200 g almond flour + some extra for dusting
- 25 g cornstarch
- 1 pinch salt
- 1 orange, juice and grated zest
- 25 g flaked almonds
- 1–2 tbsp icing sugar
How to
- Grind the saffron with 1 tbsp of the sugar using a mortar and pestle. Add the Cointreau and let it steep for about 1 hour.
- Preheat the oven to 400°F (200°C).
- Grease and dust a 20 cm round springform pan with almond flour, and line the base with baking paper.
- Melt the butter.
- Whisk the eggs and sugar together in a bowl until pale and fluffy. Add the saffron mixture and mix.
- Stir in the melted butter and ricotta, mixing until smooth.
- Combine the almond flour, cornstarch, and salt in a separate bowl.
- Gradually fold the dry ingredients into the egg mixture along with the orange juice and zest. Mix well.
- Pour the batter into the prepared pan and sprinkle with the flaked almonds.
- Bake the cake in the centre of the oven for about 40 minutes. If the almonds start to brown too much, cover the cake with a sheet of baking paper.
- Let the cake cool in the pan before removing it. Dust with icing sugar just before serving.
- Serve with lightly whipped cream, optionally flavoured with a touch of orange zest.
Lämna gärna ett svar