Krii's Kitchen

  • Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
menu icon
go to homepage
  • Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Mat
    • Sött & bröd
    • Att dricka
    • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • ×

    Saffranskaka med mandel och apelsin (glutenfri)

    2024-12-27

    Till receptet
    The recipe
    Saffranskaka med ricotta och mandel

    Denna saffranskaka är en riktig höjdare så här års. Den blir vackert gyllengul och smakkombinationen mandel, apelsin och saffran är ju magiskt gott. Dessutom är den glutenfri!

    Saffranskaka med ricotta och mandel

    Servera gärna med lite vispad grädde som du smaksatt med apelsinzest så blir det ännu bättre. Det här är en kaka som sprider lite lyx i vardagen.

    Saffranskaka med ricotta och mandel

    Saffranskaka med mandel och apelsin (glutenfri)

    8–10 personer

    Ingredienser

    • 0,5 g (1 krm) saffran
    • 1 msk Cointreau
    • 2 dl (180 g) strösocker
    • 3 ägg
    • 100 g smör + lite extra till formen
    • 250 g ricotta
    • 4 dl (200 g) mandelmjöl + lite extra till formen
    • 0,5 dl (25 g) majsstärkelse
    • 1 krm salt
    • 1 apelsin, saft och rivet zest
    • 25 g mandelspån
    • 1–2 msk florsocker

    Gör så här

    1. Mortla samman saffran med 1 msk av strösockret och tillsätt Cointreau. Låt det stå och dra i ca 1 timme.
    2. Värm ugnen till 200°C.
    3. Smörj och bröa en springform ca 20 cm i diameter med mandelmjöl och klä botten med ett bakplåtspapper.
    4. Smält smöret.
    5. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke och tillsätt saffransblandningen och rör om.
    6. Rör ner smält smör och ricotta och blanda om till en klumpfri smet.
    7. Blanda samman mandelmjöl, majsstärkelse och salt.
    8. Vänd ner mjölblandningen tillsammans med apelsinsaft och zest i äggsmeten. Blanda väl.
    9. Häll ner smeten i formen och strö över mandelspån.
    10. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 40 minuter. Om mandeln börjar bli bränd, lägg ett bakplåtspapper över.
    11. Låt kakan svalna i formen innan du tar ur den. Sikta över florsocker precis innan servering och servera den med lättvispad grädde, gärna smaksatt med lite apelsinzest.

    Saffron cake with almond and orange (Gluten-Free)

    serves 8–10

    Ingredients

    • 0.5 g saffron
    • 1 tbsp Cointreau
    • 180 g granulated sugar
    • 3 eggs
    • 100 g butter + some extra for greasing
    • 250 g ricotta
    • 200 g almond flour + some extra for dusting
    • 25 g cornstarch
    • 1 pinch salt
    • 1 orange, juice and grated zest
    • 25 g flaked almonds
    • 1–2 tbsp icing sugar

    How to

    1. Grind the saffron with 1 tbsp of the sugar using a mortar and pestle. Add the Cointreau and let it steep for about 1 hour.
    2. Preheat the oven to 400°F (200°C).
    3. Grease and dust a 20 cm round springform pan with almond flour, and line the base with baking paper.
    4. Melt the butter.
    5. Whisk the eggs and sugar together in a bowl until pale and fluffy. Add the saffron mixture and mix.
    6. Stir in the melted butter and ricotta, mixing until smooth.
    7. Combine the almond flour, cornstarch, and salt in a separate bowl.
    8. Gradually fold the dry ingredients into the egg mixture along with the orange juice and zest. Mix well.
    9. Pour the batter into the prepared pan and sprinkle with the flaked almonds.
    10. Bake the cake in the centre of the oven for about 40 minutes. If the almonds start to brown too much, cover the cake with a sheet of baking paper.
    11. Let the cake cool in the pan before removing it. Dust with icing sugar just before serving.
    12. Serve with lightly whipped cream, optionally flavoured with a touch of orange zest.

    Gilla detta:

    Gilla Laddar in …

    Du kanske också gillar

    • Key Lime Pie
      Key Lime pie
    • Jordnötsglassar
      Jordnötsglassar – mini pops (LCHF)
    • Vaniljmarinerad citrus med maränger och grädde
      Vaniljmarinerad citrus med maränger och grädde
    • Glöggkola med mandel
      Glöggkola med mandel

    Lämna gärna ett svar Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

    Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Jag-2024_Presentation.png

    Hej och välkommen, vad härligt att du har hittat hit! Jag heter Ulrica och här hoppas jag att du ska hitta svaret på den svåra frågan "Vad blir det för mat?" och inspiration till vad du vill bjuda på vid nästa fika eller fest.

    Matinspiration för alla tillfällen helt enkelt.

    Läs mer

    FRUKOST-TIPS

    • Raw Ginger shots
      Raw ginger shot

    • Bananbröd (lchf)
      Bananbröd (lchf)

    • Chiapudding med kokos och kardemumma
      Chiapudding med kokos och kardemumma

    • Blåbärssmoothie
      Blåbärssmoothie

    Footer

    INSTAGRAM


    The Muscat grape is probably the most delicious ty
    The Muscat grape is probably the most delicious type of grape I’ve ever eaten. Apparently, it’s one of the world’s oldest and most aromatic grape varieties. Buy some and try for yourself if you spot them in the store! 🍇
.
Muscat-druvan är nog den godaste sortens druva jag någonsin ätit. De är visst en av världens äldsta och mest aromatiska druvor. Köp hem och test själv om du ser dem i butiken. 🍇
.
This is my entry to the February Challenge by Food Art Project: #FoodArtBlushBloomProject
@ful.filled
@thesouthasiankitchen
@woodrow_studios
@foodartproject
.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #foodandflatlay #stilllifefoodphotography #foodartproject #PhotographyChallenge


    An unsweetened and gluten-free banana bread is, in
    An unsweetened and gluten-free banana bread is, in my opinion, always a great choice for breakfast or a snack. Here, the banana provides all the sweetness, and I prefer to enjoy it with butter and a sprinkle of flaky salt.
.
Ett osötat och glutenfritt bananbröd är i mitt tycke aldrig fel som frukostmacka eller till mellis. Här är det bananen som ger all sötning och jag äter det helst med smör och lite flingsalt.
.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #simplefood #lowcarbfood #lowcarbmeal #lowcarbrecipes #lowcarbeating #lchf #lchffood #weekendbaking #bananabread #breakfast #frukost


    What are your plans for Valentine’s Day? We’re
    What are your plans for Valentine’s Day? We’re going to enjoy some good food and drinks and play board games. It will be a lovely evening with the family. Maybe we’ll make this thyme and lime cocktail – an aromatic and tangy drink that suits most occasions.
.
Vad ska ni göra i dag på Alla Hjärtans Dag? Vi ska äta och dricka något gott och spela brädspel. Det kommer bli en fin kväll med familjen. Kanske gör vi denna timjan- och limecocktail som är en aromatisk och syrlig drink som passar till de flesta tillfällen.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #beveragephotography #drinkphotography #drinksofinstagram #cocktails


    This zesty ginger shot is guaranteed to wake you u
    This zesty ginger shot is guaranteed to wake you up in the morning.
.
Denna riviga ingefärsshot väcker dig garanterat om morgonen. 
.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #beveragephotography #drinkphotography #drinksofinstagram #rawgingershot #gingerrecipes #gingershot


    Swedish sticky chocolate cake with dulce de leche
    Swedish sticky chocolate cake with dulce de leche whipped cream and raspberries. This, my friends, is one of the best ”fika” I know. 
.
Kladdkaka med vispad kola-grädde och färska hallon. Detta, mina vänner, är en favorit när det kommer till fika.
.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #weekendbaking #dessert #eatdessertfirst #fika #swedishfika #kladdkaka #swedishstickychocolatecake #chocolatecake


    Raspberries. Perfect in a pie with vanilla custard
    Raspberries. Perfect in a pie with vanilla custard.
.
Hallon. Perfekta i en paj tillsammans med vaniljsås.
.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #weekendbaking #dessert #eatdessertfirst #raspberries #dessertpie


    %d