Nu är det syrentider och då är det gott att göra både syrensocker och syrensirap. Det ger en lite blommigare karaktär till t.ex. dina småkakor.
Syrensocker
3 dl
Ingredienser
- 2 dl lila syrenblommor
- 3 dl (270 g)strösocker
Gör så här
- Låt syrenklasarna ligga på en tidning en stund så att eventuella småkryp försvinner. Om blommorna är blöta måste de torka ordentligt.
- Plocka blommorna från klasarna (se till att inga små kvistar, blad eller gröna delar kommer med).
- Varva blommorna med strösocker i en burk med lock och förvara torrt och svalt.
- Skaka burken med jämna mellanrum.
- Efter ca 5 dagar, eller tills sockret dragit åt sig smak, silar du bort blommorna (de ska då ha blivit bruna).
- Om sockret klumpat sig kan du köra det någon minut i en matberedare.
Lilac sugar
makes about 1.3 cups
Ingredients
- 0.75 cup lilac blossoms
- 270 g granulated sugar
How to
- Let the lilacs lie on a newspaper for a while so that any small insects disappear. If the blossoms are wet, they must dry thoroughly.
- Remove the florets from the branches, making sure to remove all stems and green parts.
- Layer the blossoms with sugar and in a clean and dry jar with a lid and store in a cool and dry place.
- Shake the jar now and then.
- After about 5 days, or until the sugar is infused, sift the sugar and remove the blossoms (they should have turned brown).
- If there is lumps in the sugar you can blend it in a food processor for a minute or two.
Lämna gärna ett svar