Denna syrensirap är syrlig, fräsch och med en liten blommig twist. Färgen kommer att variera beroende på vilken färg syrenerna du använder har och just denna sirap är gjord på väldigt starkt rödlila blomklasar.
Det är viktigt att det bara är den lilla blomman som kommer med och inte en endaste liten kvist, eftersom sirapen då kan bli besk.
Tillsätt bubbelvatten, lite tonic eller varför inte göra en gin & tonic med lite rosa twist? Det kan jag varmt rekommendera.
Syrensirap
ca 4 dl
Ingredienser
- 4 dl syrenblommor
- 270 g (3 dl) strösocker
- 1,25 dl vatten
- 1 msk glykos
- 0,5 dl citronjuice (ca 1 citron)
- 3–4 blåbär (för starkare färg)
Gör så här
- Plocka blommorna från klasarna, se till att inga små kvistar eller blad kommer med då det kan göra sirapen besk.
- Skölj blommorna med kallt vatten och låt dem rinna av i en sil. Lägg de rena blommorna i en skål.
- Koka upp socker, vatten och glykos. Tillsätt citronjuice och rör om.
- Tillsätt blåbären för lite extra färg.
- Låt sockerlagen bli ljummen och häll den sedan över blommorna i skålen.
- Låt skålen stå i rumstemperatur i 2–3 timmar och täck sedan med ett lock eller plastfolie, sätt in i kylskåpet i 12–24 timmar beroende på hur stark smak du vill ha.
- Sila av blommorna och häll sirapen i en flaska eller glasburk med lock
- Förvara i kylskåpet några veckor.
Lilac syrup
makes about 400 ml
Ingredients
- 1.7 cup lilac florets
- 270 g granulated sugar
- 125 ml water
- 1 tbsp glucose syrup
- 50 ml lemon juice (about 1 lemon)
- 3–4 blueberries (for more colour)
How to
- Start by removing the florets from the branches, making sure to remove all green parts (otherwise they can make your syrup bitter).
- Gently rinse the florets with cold water in a fine mesh strainer and then place them in a large bowl.
- Add water, sugar and glucose syrup in a saucepan. Bring to a boil and gently stir until the sugar has dissolved. Add the lemon juice and stir.
- Add some blueberries to the syrup for more colour.
- Let the syrup cool until it's lukewarm and then pour it over the lilacs in the bowl.
- Leave the bowl at room temperature for 2–3 hours and then cover it with a lid or plasic wrap, put in the fridge for 12–24 hours depending on how much flavour you like.
- Strain the syrup through a fine mesh sieve into a clean bottle or glass jar with a tight-fitting lid.
- Store it in the fridge for a few weeks.
Krista / Miss Macaronia säger
Gjorde syrensaft några år sen, minns fortfarande pillret med blommorna 😅 Men värt! Och mindfullness etc 😊
Krii's Kitchen säger
Haha, ja verkligen jättepilligt. 😀