• Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
menu icon
go to homepage
  • Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Mat
    • Sött & bröd
    • Att dricka
    • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • ×

    Syrensirap

    2022-06-06

    Till receptet
    The recipe
    Syrensirap

    Denna syrensirap är syrlig, fräsch och med en liten blommig twist. Färgen kommer att variera beroende på vilken färg syrenerna du använder har och just denna sirap är gjord på väldigt starkt rödlila blomklasar.

    Syrener

    Det är viktigt att det bara är den lilla blomman som kommer med och inte en endaste liten kvist, eftersom sirapen då kan bli besk.

    Syrensirap
    Syrensirap med bubbelvatten

    Tillsätt bubbelvatten, lite tonic eller varför inte göra en gin & tonic med lite rosa twist? Det kan jag varmt rekommendera.

    Syrensirap med bubbelvatten

    Syrensirap

    ca 4 dl

    Ingredienser

    • 4 dl syrenblommor
    • 270 g (3 dl) strösocker
    • 1,25 dl vatten
    • 1 msk glykos
    • 0,5 dl citronjuice (ca 1 citron)
    • 3–4 blåbär (för starkare färg)

    Gör så här

    1. Plocka blommorna från klasarna, se till att inga små kvistar eller blad kommer med då det kan göra sirapen besk.
    2. Skölj blommorna med kallt vatten och låt dem rinna av i en sil. Lägg de rena blommorna i en skål.
    3. Koka upp socker, vatten och glykos. Tillsätt citronjuice och rör om.
    4. Tillsätt blåbären för lite extra färg.
    5. Låt sockerlagen bli ljummen och häll den sedan över blommorna i skålen.
    6. Låt skålen stå i rumstemperatur i 2–3 timmar och täck sedan med ett lock eller plastfolie, sätt in i kylskåpet i 12–24 timmar beroende på hur stark smak du vill ha.
    7. Sila av blommorna och häll sirapen i en flaska eller glasburk med lock
    8. Förvara i kylskåpet några veckor.


    Lilac syrup

    makes about 400 ml

    Ingredients

    • 1.7 cup lilac florets
    • 270 g granulated sugar
    • 125 ml water
    • 1 tbsp glucose syrup
    • 50 ml lemon juice (about 1 lemon)
    • 3–4 blueberries (for more colour)

    How to

    1. Start by removing the florets from the branches, making sure to remove all green parts (otherwise they can make your syrup bitter).
    2. Gently rinse the florets with cold water in a fine mesh strainer and then place them in a large bowl.
    3. Add water, sugar and glucose syrup in a saucepan. Bring to a boil and gently stir until the sugar has dissolved. Add the lemon juice and stir.
    4. Add some blueberries to the syrup for more colour.
    5. Let the syrup cool until it's lukewarm and then pour it over the lilacs in the bowl.
    6. Leave the bowl at room temperature for 2–3 hours and then cover it with a lid or plasic wrap, put in the fridge for 12–24 hours depending on how much flavour you like.
    7. Strain the syrup through a fine mesh sieve into a clean bottle or glass jar with a tight-fitting lid.
    8. Store it in the fridge for a few weeks.

    Gilla detta:

    Gilla Laddar in …

    Du kanske också gillar

    • Lime- och timjancocktail
      Timjan- och limecocktail
    • Kryddig Roséglögg
      Kryddig roséglögg
    • Äppel- & Calvados cocktail
      Äpple & Calvados cocktail
    • Varm choklad
      Varm choklad

    Kommentarer

    1. Krista / Miss Macaronia säger

      juli 28, 2020 at 10:36 f m

      Gjorde syrensaft några år sen, minns fortfarande pillret med blommorna 😅 Men värt! Och mindfullness etc 😊

      Svara
      • Krii's Kitchen säger

        juli 28, 2020 at 11:00 f m

        Haha, ja verkligen jättepilligt. 😀

        Svara

    Lämna gärna ett svar Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

    Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Jag-2024_Presentation.png

    Hej och välkommen, vad härligt att du har hittat hit! Jag heter Ulrica och här hoppas jag att du ska hitta svaret på den svåra frågan "Vad blir det för mat?" och inspiration till vad du vill bjuda på vid nästa fika eller fest.

    Matinspiration för alla tillfällen helt enkelt.

    Läs mer

    FRUKOST-TIPS

    • Raw Ginger shots
      Raw ginger shot
    • Bananbröd (lchf)
      Bananbröd (lchf)
    • Chiapudding med kokos och kardemumma
      Chiapudding med kokos och kardemumma
    • Blåbärssmoothie
      Blåbärssmoothie

    Footer

    INSTAGRAM

    What could be a more delicious sweet treat in the What could be a more delicious sweet treat in the summer than ice cream? 🍦
.
Vad kan vara en godare sötsak på sommaren än glass? 🍦
.
.
#foodstylingandphotography #icecreamlover #icecreamtime #foodphotography #kriiskitchen #homemadeicecream #foodstories #stilllifefoodphotography #summerflavours #summerrecipes #icecreamlovers
    My favourite summer berry has to be the strawberry My favourite summer berry has to be the strawberry. 🍓🌸
.
Mitt favoritbär i sommartider måste ändå vara jordgubben. 🍓🌸
.
.
#foodstylingandphotography #foodphotography #kriiskitchen #foodstories #stilllifefoodphotography #summerflavours #summerrecipes #strawberries #jordgubbar #summerberries
    Give your ice cubes that little something extra. 🌸🌼
.
Ge dina iskuber det där lilla extra. 🌸🌼
.
.
#foodstylingandphotography #kriiskitchen #stilllifefoodphotography #flowericecubes #icecubes
    Summer is here, and before it’s over, I will hav Summer is here, and before it’s over, I will have eaten my own weight in strawberries. 🍓
.
Sommaren är här och innan den är över har jag ätit min egen vikt i jordgubbar. 🍓
.
.
#summerflavours #foodphotography #foodstories #foodstylingandphotography #kriiskitchen #foodandflatlay #strawberries
    A strawberry's best friend has to be lime sugar. 🍓
Recipe:
1 lime, zest
90 g granulated sugar
1️⃣ Mix the zest from the lime together with the granulated sugar.
2️⃣ Serve with fresh strawberries.
.
En jordgubbes bästa vän måste ändå vara limesocker. 🍓
Recept:
1 lime, rivet zest
1 dl strösocker
1️⃣ Blanda samman zest från lime tillsammans med strösockret.
2️⃣ Servera tillsammans med färska jordgubbar.
.
.
#summerrecipes #summerflavours #foodstories #kriiskitchen #foodphotography #foodstylingandphotography #strawberries #limesugar
    Rhubarb Gin & Tonic. 🩷 Recipe: 200 g rhubarb 40 Rhubarb Gin & Tonic. 🩷
Recipe:
200 g rhubarb
400 ml gin
1. Rinse, trim and slice the rhubarb.
2. Pour the gin into a glass jar or pitcher and add the rhubarb.
3. Place a lid or cover with plastic wrap and place in the refrigerator for 1–2 days.
4. Strain the rhubarb and pour into a bottle. Store in the refrigerator.
.
Rabarbergin & Tonic. 🩷
Recept:
200 g rabarber
400 ml gin
1. Skölj, ansa och skiva rabarbern.
2. Häll upp gin i en glasburk eller kanna och tillsätt rabarbern.
3. Sätt på ett lock eller täck över med plastfolie och ställ in i kylskåpet 1–2 dagar.
4. Sila av rabarbern och häll upp på en flaska. Förvara i kylskåpet.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #beveragephotography #drinkphotography #drinksofinstagram #cocktails #summerflavours #summerrecipes #rhubarbgin #rhubarbrecipes
    %d