Jag brukar alltid göra jordgubbstårta till midsommar, så även i år. Denna sommartårta har jag gjort från boken "Lomelinos tårtor".
Glad midsommar på er allihop!
Sommartårta med jordgubbar och lime
8–10 bitar
Ingredienser – Sockerkaksbotten
- 50 g smör
- 2 st stora ägg
- 2,5 dl strösocker
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 1 dl mjölk, 3 %
- 3 dl vetemjöl
- 1,5 tsk bakpulver
Ingredienser – Lime curd (ca 3 dl)
- 1,5 dl strösocker
- 2 st stora ägg
- Saft och skal från 3 limefrukter, ca 0,75 dl saft
- 50 g rumsvarmt smör i kuber
Ingredienser – Fyllning och dekoration
- 6 dl vispgrädde
- 2 msk socker eller efter smak
- 500 g jordgubbar
- 1 dl lime curd
Gör så här – Sockerkaksbotten
- Värm ugnen till 175°C.
- Smörj och mjöla två bakformar, ca 15 cm i diameter.
- Smält smöret och låt det svalna.
- Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och pösigt i en bunke.
- Värm mjölken och tillsätt den lite i taget.
- Vispa i smöret. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i smeten. Fördela smeten jämnt i bakformarna.
- Grädda bottnarna i ca 30 minuter.
Gör så här – Lime curd (ca 3 dl)
- Häll socker, ägg, limeskal och limesaft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten.
- Vispa hela tiden med en handvisp så att curden inte stelnar, då blir det äggröra istället! Curden ska bli tjock som en hollandaisesås ungefär.
- Ta av curden från värmen och rör i smöret. Rör tills det har smält.
- Häll upp i en burk med lock. Lime curd håller sig i drygt 1 vecka i kylen.
Gör så här – Fyllning och dekoration
- Vispa grädden med sockret. Rensa och skiva jordgubbarna.
- Dela båda bottnarna på mitten till fyra bottnar.
- Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka.
- Bred först ut ett jämnt lager lime curd, sedan grädde och lägg till sist på skivade jordgubbar. Upprepa tills du har använt tre bottnar.
- Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner. Bred ett tjockt lager grädde över hela tårtan och dekorera med jordgubbbar.
Recept: Linda Lomelino
Lämna gärna ett svar