Just nu ösregnar det och jag rekommenderar inte att ni ska baka maränger eftersom maräng inte gillar när det är för fuktigt. Dock har jag för mig att det mest har att göra med när man ska baka dom krispiga i ugn.
Min favoritmaräng var länge den vanliga franska marängen (som blir lätt och krispig), men på senare tid gör jag helst schweizisk eller italiensk maräng. De båda sistnämnda behöver inte bakas i ugnen.
Schweizisk maräng
Ingredienser
- 100 g äggvita
- 250 g strösocker
Gör så här
- Blanda samman strösocker och äggvita i en metall- eller glasskål och sätt skålen över ett vattenbad.
- Vispa med en handvisp tills äggviteblandningen nått ca 62°C eller tills sockerkristallerna smält.
- Ta av skålen från vattenbadet och vispa med en elvisp eller i en köksassistent på hög fart tills marängen har svalnat och är fast och styv.
- Sätt ugnen på 150°C.
- Klicka eller spritsa ut maränger i valfri storlek på en bakplåtspappersklädd plåt.
- Grädda marängerna i ca 5 minuter i mitten av ugnen. Sänk sedan värmen till 100°C och fortsätt att baka marängerna i ca 1 timme. Dom ska fortfarande vara lite sega i mitten.
Vill du smaksätta marängerna kan du t.ex. riva ner lite apelsin- eller citronskal, tillsätta smält choklad, hackade nötter eller rostad kokos.
Om du vill kan du även dekorera cupcakes, pajer eller cheesecakes med marängen utan att baka av den.
Paulina säger
Vilka fantastiska bilder! Du har verkligen talang!
Krii's Kitchen säger
Tack vad du är snäll. Blir så himla glad. Själv plöjer jag dina förvaringstips nu när vi ska flytta till ny lägenhet. Kram på dig och ha en fin vecka. 🙂