Krii's Kitchen

  • Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
menu icon
go to homepage
  • Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Mat
    • Sött & bröd
    • Att dricka
    • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • ×

    Saffransgrottor

    2024-12-08

    Till receptet
    The recipe
    Saffransgrottor

    Saffransgrottor är en enkel och god variant av den klassiska syltkakan, fast med det lilla extra. Med smak av saffran och apelsinzest får de en härlig julkänsla, men de funkar lika bra året om när du vill baka något extra gott.

    Saffransgrottor

    Använd toppen på din citruspress när du gör hålet för sylten så får kakorna ett vackert mönster men glöm bara inte att mjöla in citruspressen först så att inte degen fastnar.


    Saffransgrottor

    Ca 25 stycken

    Ingredienser

    • 0,5 g (1 krm) saffran
    • 1 msk strösocker
    • 4 dl vetemjöl
    • 1 dl potatismjöl
    • 1,25 dl strösocker
    • 0,5 tsk vaniljpulver
    • 1 tsk bakpulver
    • 1 krm salt
    • 1 apelsin, rivet zest
    • 225 g smör, kylskåpskallt
    • hallonsylt

    Gör så här

    1. Värm ugnen till 200°C.
    2. Mortla samman saffran med 1 msk strösocker.
    3. Blanda de resterande torra ingredienserna samt apelsinzest i en bunke.
    4. Skär smöret i små tärningar och tillsätt det till mjölblandningen.
    5. Nyp ihop smör och mjöl med fingrarna till en fast deg.
    6. Rulla små bollar av degen och lägg dem i en minimuffinsplåt eller i minimuffinsformar. Gör en grop för sylten med antingen en mjölad citruspress eller med ett finger och lägg lite sylt i gropen.
    7. Grädda i mitten av ugnen i 12–15 minuter.
    8. Låt svalna.

    Saffron Thumbprint Cookies

    makes about 25

    Ingredients

    • 0.5 g saffron
    • 1 tbsp granulated sugar
    • 240 g all-purpose flour
    • 75 g potato starch
    • 110 g granulated sugar
    • 0.5 tsp vanilla powder
    • 1 tsp baking powder
    • 1 pinch salt
    • zest of 1 orange
    • 225 g butter, cold from the fridge
    • raspberry jam

    How to

    1. Preheat the oven to 400°F (200°C).
    2. Grind the saffron with 1 tbsp of sugar in a mortar.
    3. In a bowl, combine the remaining dry ingredients and the orange zest.
    4. Cut the butter into small cubes and add it to the flour mixture.
    5. Using your fingers, work the butter into the dry ingredients until a firm dough forms.
    6. Roll the dough into small balls and place them in a mini muffin tin or mini muffin baking cups. Use a floured citrus press or your finger to create a small hole in each ball. Fill the hole with a raspberry jam.
    7. Bake in the middle of the oven for 12–15 minutes.
    8. Let cool before serving.

    Gilla detta:

    Gilla Laddar in …

    Du kanske också gillar

    • Key Lime Pie
      Key Lime pie
    • Jordnötsglassar
      Jordnötsglassar – mini pops (LCHF)
    • Vaniljmarinerad citrus med maränger och grädde
      Vaniljmarinerad citrus med maränger och grädde
    • Saffranskaka med ricotta och mandel
      Saffranskaka med mandel och apelsin (glutenfri)

    Lämna gärna ett svar Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

    Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Jag-2024_Presentation.png

    Hej och välkommen, vad härligt att du har hittat hit! Jag heter Ulrica och här hoppas jag att du ska hitta svaret på den svåra frågan "Vad blir det för mat?" och inspiration till vad du vill bjuda på vid nästa fika eller fest.

    Matinspiration för alla tillfällen helt enkelt.

    Läs mer

    FRUKOST-TIPS

    • Raw Ginger shots
      Raw ginger shot

    • Bananbröd (lchf)
      Bananbröd (lchf)

    • Chiapudding med kokos och kardemumma
      Chiapudding med kokos och kardemumma

    • Blåbärssmoothie
      Blåbärssmoothie

    Footer

    INSTAGRAM


    The Muscat grape is probably the most delicious ty
    The Muscat grape is probably the most delicious type of grape I’ve ever eaten. Apparently, it’s one of the world’s oldest and most aromatic grape varieties. Buy some and try for yourself if you spot them in the store! 🍇
.
Muscat-druvan är nog den godaste sortens druva jag någonsin ätit. De är visst en av världens äldsta och mest aromatiska druvor. Köp hem och test själv om du ser dem i butiken. 🍇
.
This is my entry to the February Challenge by Food Art Project: #FoodArtBlushBloomProject
@ful.filled
@thesouthasiankitchen
@woodrow_studios
@foodartproject
.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #foodandflatlay #stilllifefoodphotography #foodartproject #PhotographyChallenge


    An unsweetened and gluten-free banana bread is, in
    An unsweetened and gluten-free banana bread is, in my opinion, always a great choice for breakfast or a snack. Here, the banana provides all the sweetness, and I prefer to enjoy it with butter and a sprinkle of flaky salt.
.
Ett osötat och glutenfritt bananbröd är i mitt tycke aldrig fel som frukostmacka eller till mellis. Här är det bananen som ger all sötning och jag äter det helst med smör och lite flingsalt.
.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #simplefood #lowcarbfood #lowcarbmeal #lowcarbrecipes #lowcarbeating #lchf #lchffood #weekendbaking #bananabread #breakfast #frukost


    What are your plans for Valentine’s Day? We’re
    What are your plans for Valentine’s Day? We’re going to enjoy some good food and drinks and play board games. It will be a lovely evening with the family. Maybe we’ll make this thyme and lime cocktail – an aromatic and tangy drink that suits most occasions.
.
Vad ska ni göra i dag på Alla Hjärtans Dag? Vi ska äta och dricka något gott och spela brädspel. Det kommer bli en fin kväll med familjen. Kanske gör vi denna timjan- och limecocktail som är en aromatisk och syrlig drink som passar till de flesta tillfällen.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #beveragephotography #drinkphotography #drinksofinstagram #cocktails


    This zesty ginger shot is guaranteed to wake you u
    This zesty ginger shot is guaranteed to wake you up in the morning.
.
Denna riviga ingefärsshot väcker dig garanterat om morgonen. 
.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #beveragephotography #drinkphotography #drinksofinstagram #rawgingershot #gingerrecipes #gingershot


    Swedish sticky chocolate cake with dulce de leche
    Swedish sticky chocolate cake with dulce de leche whipped cream and raspberries. This, my friends, is one of the best ”fika” I know. 
.
Kladdkaka med vispad kola-grädde och färska hallon. Detta, mina vänner, är en favorit när det kommer till fika.
.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #weekendbaking #dessert #eatdessertfirst #fika #swedishfika #kladdkaka #swedishstickychocolatecake #chocolatecake


    Raspberries. Perfect in a pie with vanilla custard
    Raspberries. Perfect in a pie with vanilla custard.
.
Hallon. Perfekta i en paj tillsammans med vaniljsås.
.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #weekendbaking #dessert #eatdessertfirst #raspberries #dessertpie


    %d