Saffransgrottor är en enkel och god variant av den klassiska syltkakan, fast med det lilla extra. Med smak av saffran och apelsinzest får de en härlig julkänsla, men de funkar lika bra året om när du vill baka något extra gott.
Använd toppen på din citruspress när du gör hålet för sylten så får kakorna ett vackert mönster men glöm bara inte att mjöla in citruspressen först så att inte degen fastnar.
Saffransgrottor
Ca 25 stycken
Ingredienser
- 0,5 g (1 krm) saffran
- 1 msk strösocker
- 4 dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 1,25 dl strösocker
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 1 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 1 apelsin, rivet zest
- 225 g smör, kylskåpskallt
- hallonsylt
Gör så här
- Värm ugnen till 200°C.
- Mortla samman saffran med 1 msk strösocker.
- Blanda de resterande torra ingredienserna samt apelsinzest i en bunke.
- Skär smöret i små tärningar och tillsätt det till mjölblandningen.
- Nyp ihop smör och mjöl med fingrarna till en fast deg.
- Rulla små bollar av degen och lägg dem i en minimuffinsplåt eller i minimuffinsformar. Gör en grop för sylten med antingen en mjölad citruspress eller med ett finger och lägg lite sylt i gropen.
- Grädda i mitten av ugnen i 12–15 minuter.
- Låt svalna.
Saffron Thumbprint Cookies
makes about 25
Ingredients
- 0.5 g saffron
- 1 tbsp granulated sugar
- 240 g all-purpose flour
- 75 g potato starch
- 110 g granulated sugar
- 0.5 tsp vanilla powder
- 1 tsp baking powder
- 1 pinch salt
- zest of 1 orange
- 225 g butter, cold from the fridge
- raspberry jam
How to
- Preheat the oven to 400°F (200°C).
- Grind the saffron with 1 tbsp of sugar in a mortar.
- In a bowl, combine the remaining dry ingredients and the orange zest.
- Cut the butter into small cubes and add it to the flour mixture.
- Using your fingers, work the butter into the dry ingredients until a firm dough forms.
- Roll the dough into small balls and place them in a mini muffin tin or mini muffin baking cups. Use a floured citrus press or your finger to create a small hole in each ball. Fill the hole with a raspberry jam.
- Bake in the middle of the oven for 12–15 minutes.
- Let cool before serving.
Lämna gärna ett svar