• Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
menu icon
go to homepage
  • Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Mat
    • Sött & bröd
    • Att dricka
    • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • ×

    Saffransgrottor

    2024-12-08

    Till receptet
    The recipe
    Saffransgrottor

    Saffransgrottor är en enkel och god variant av den klassiska syltkakan, fast med det lilla extra. Med smak av saffran och apelsinzest får de en härlig julkänsla, men de funkar lika bra året om när du vill baka något extra gott.

    Saffransgrottor

    Använd toppen på din citruspress när du gör hålet för sylten så får kakorna ett vackert mönster men glöm bara inte att mjöla in citruspressen först så att inte degen fastnar.


    Saffransgrottor

    Ca 25 stycken

    Ingredienser

    • 0,5 g (1 krm) saffran
    • 1 msk strösocker
    • 4 dl vetemjöl
    • 1 dl potatismjöl
    • 1,25 dl strösocker
    • 0,5 tsk vaniljpulver
    • 1 tsk bakpulver
    • 1 krm salt
    • 1 apelsin, rivet zest
    • 225 g smör, kylskåpskallt
    • hallonsylt

    Gör så här

    1. Värm ugnen till 200°C.
    2. Mortla samman saffran med 1 msk strösocker.
    3. Blanda de resterande torra ingredienserna samt apelsinzest i en bunke.
    4. Skär smöret i små tärningar och tillsätt det till mjölblandningen.
    5. Nyp ihop smör och mjöl med fingrarna till en fast deg.
    6. Rulla små bollar av degen och lägg dem i en minimuffinsplåt eller i minimuffinsformar. Gör en grop för sylten med antingen en mjölad citruspress eller med ett finger och lägg lite sylt i gropen.
    7. Grädda i mitten av ugnen i 12–15 minuter.
    8. Låt svalna.

    Saffron Thumbprint Cookies

    makes about 25

    Ingredients

    • 0.5 g saffron
    • 1 tbsp granulated sugar
    • 240 g all-purpose flour
    • 75 g potato starch
    • 110 g granulated sugar
    • 0.5 tsp vanilla powder
    • 1 tsp baking powder
    • 1 pinch salt
    • zest of 1 orange
    • 225 g butter, cold from the fridge
    • raspberry jam

    How to

    1. Preheat the oven to 400°F (200°C).
    2. Grind the saffron with 1 tbsp of sugar in a mortar.
    3. In a bowl, combine the remaining dry ingredients and the orange zest.
    4. Cut the butter into small cubes and add it to the flour mixture.
    5. Using your fingers, work the butter into the dry ingredients until a firm dough forms.
    6. Roll the dough into small balls and place them in a mini muffin tin or mini muffin baking cups. Use a floured citrus press or your finger to create a small hole in each ball. Fill the hole with a raspberry jam.
    7. Bake in the middle of the oven for 12–15 minutes.
    8. Let cool before serving.

    Gilla detta:

    Gilla Laddar in …

    Du kanske också gillar

    • Citron- och rosmarinkakor
      Citron- och rosmarinkakor
    • Jordgubbssylt med vanilj
      Jordgubbssylt med vanilj
    • Affogato
      Affogato
    • Key Lime Pie
      Key Lime pie

    Lämna gärna ett svar Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

    Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Jag-2024_Presentation.png

    Hej och välkommen, vad härligt att du har hittat hit! Jag heter Ulrica och här hoppas jag att du ska hitta svaret på den svåra frågan "Vad blir det för mat?" och inspiration till vad du vill bjuda på vid nästa fika eller fest.

    Matinspiration för alla tillfällen helt enkelt.

    Läs mer

    FRUKOST-TIPS

    • Raw Ginger shots
      Raw ginger shot
    • Bananbröd (lchf)
      Bananbröd (lchf)
    • Chiapudding med kokos och kardemumma
      Chiapudding med kokos och kardemumma
    • Blåbärssmoothie
      Blåbärssmoothie

    Footer

    INSTAGRAM

    What could be a more delicious sweet treat in the What could be a more delicious sweet treat in the summer than ice cream? 🍦
.
Vad kan vara en godare sötsak på sommaren än glass? 🍦
.
.
#foodstylingandphotography #icecreamlover #icecreamtime #foodphotography #kriiskitchen #homemadeicecream #foodstories #stilllifefoodphotography #summerflavours #summerrecipes #icecreamlovers
    My favourite summer berry has to be the strawberry My favourite summer berry has to be the strawberry. 🍓🌸
.
Mitt favoritbär i sommartider måste ändå vara jordgubben. 🍓🌸
.
.
#foodstylingandphotography #foodphotography #kriiskitchen #foodstories #stilllifefoodphotography #summerflavours #summerrecipes #strawberries #jordgubbar #summerberries
    Give your ice cubes that little something extra. 🌸🌼
.
Ge dina iskuber det där lilla extra. 🌸🌼
.
.
#foodstylingandphotography #kriiskitchen #stilllifefoodphotography #flowericecubes #icecubes
    Summer is here, and before it’s over, I will hav Summer is here, and before it’s over, I will have eaten my own weight in strawberries. 🍓
.
Sommaren är här och innan den är över har jag ätit min egen vikt i jordgubbar. 🍓
.
.
#summerflavours #foodphotography #foodstories #foodstylingandphotography #kriiskitchen #foodandflatlay #strawberries
    A strawberry's best friend has to be lime sugar. 🍓
Recipe:
1 lime, zest
90 g granulated sugar
1️⃣ Mix the zest from the lime together with the granulated sugar.
2️⃣ Serve with fresh strawberries.
.
En jordgubbes bästa vän måste ändå vara limesocker. 🍓
Recept:
1 lime, rivet zest
1 dl strösocker
1️⃣ Blanda samman zest från lime tillsammans med strösockret.
2️⃣ Servera tillsammans med färska jordgubbar.
.
.
#summerrecipes #summerflavours #foodstories #kriiskitchen #foodphotography #foodstylingandphotography #strawberries #limesugar
    Rhubarb Gin & Tonic. 🩷 Recipe: 200 g rhubarb 40 Rhubarb Gin & Tonic. 🩷
Recipe:
200 g rhubarb
400 ml gin
1. Rinse, trim and slice the rhubarb.
2. Pour the gin into a glass jar or pitcher and add the rhubarb.
3. Place a lid or cover with plastic wrap and place in the refrigerator for 1–2 days.
4. Strain the rhubarb and pour into a bottle. Store in the refrigerator.
.
Rabarbergin & Tonic. 🩷
Recept:
200 g rabarber
400 ml gin
1. Skölj, ansa och skiva rabarbern.
2. Häll upp gin i en glasburk eller kanna och tillsätt rabarbern.
3. Sätt på ett lock eller täck över med plastfolie och ställ in i kylskåpet 1–2 dagar.
4. Sila av rabarbern och häll upp på en flaska. Förvara i kylskåpet.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #beveragephotography #drinkphotography #drinksofinstagram #cocktails #summerflavours #summerrecipes #rhubarbgin #rhubarbrecipes
    %d