I år lyxade jag till det lite extra och bakade saffransbullar som är fyllda med en massa härlig mandelmassa. Det traditionella lussebaket brukar ju bestå av lussekatter, jag vet, men det blir ju så mycket godare när man fyller bulldegen med något. Eller hur?
Det blev inte de vackraste bullarna jag sett men ack så goda. Så nu när snön fallit utanför fönstret så är det bra härligt med en kopp kaffe och en saffransbulle.
Saffransbullar med mandelfyllning
ca 40 bullar
Ingredienser – Saffransblandning
- 1 g saffran (2 krm)
- 1 msk strösocker
- 1 msk konjak eller vodka
Ingredienser – Deg
- 50 g jäst
- 150 g smör
- 5 dl mjölk, 3%
- 250 g kesella
- 1 g saffran (2 krm)
- 2 dl strösocker
- 1 ägg
- 15–17 dl vetemjöl
Ingredienser – Fyllning
- 300 g mandelmassa
- 200 g smör, rumstempererat
- 1 ägg, uppvispat
- mandelspån
Gör så här
- Mortla samman saffran och strösocker och blanda ner det i spriten. Ställ åt sidan för att låta det dra i 1–2 timmar.
- Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Häll i mjölken och värm den till 37°C, fingervarm. Häll en liten skvätt mjölk i bunken och rör ut jästen. Tillsätt sedan resten av mjölken.
- Blanda ner kesella, saffran, socker och ägg i mjölkblandningen. Rör om ordentligt.
- Häll i mjölet lite i taget men spara lite till utbakningen. Knåda degen i maskin med degkrok eller för hand tills den är jämn och blank. Låt den jäsa övertäckt med en kökshandduk i 30 minuter.
- Riv mandelmassan i en skål och blanda ner smöret till en krämig fyllning, ställ åt sidan.
- Dela degen i två delar och kavla en halva i taget till en rektangel, 1 cm tjock, på mjölat bakbord.
- Bred över hälften av fyllningen över degen ända ut i kanterna och vik den dubbel från långsidan. Kavla ut den lite försiktigt och skär sedan 1 cm breda remsor.
- Ta två remsor i taget, tvinna dem lätt och snurra dem sedan lite slarvigt runt 2 fingrar. Avsluta med att vika in ändarna under bullen. Lägg bullen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Upprepa med resterande remsor.
- Gör likadant med den andra deghalvan.
- Låt bullarna jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
- Grädda bullarna i ca 10 minuter och låt dem sedan svalna under en kökshandduk.
Saffron buns with almond filling
makes about 40
Ingredients – Saffron mixture
- 1 g saffron
- 1 tbsp granulated sugar
- 1 tbsp cognac or vodka
Ingredients – Dough
- 50 g fresh yeast
- 150 g butter
- 500 ml milk, 3%
- 250 g quark
- saffron mixture
- 180 g granulated sugar
- 1 egg
- 1 kg all purpose flour
Ingredients – Filling and decoration
- 300 g almond paste
- 200 g butter, at room temperature
- 1 egg, beaten
- almond slivers
How to
- Grind saffron and 1 tbsp granulated sugar in a mortar. Put in a small bowl and mix with the alcohol, set aside for an hour or two.
- Crumble the yeast in a bowl. Melt the butter in a saucepan over low heat. Pour in the milk and heat it to 98°F (37°C), finger warm. Pour a small splash of milk into the bowl and stir out the yeast. Then add the rest of the milk.
- Stir in quark, saffron mixture, sugar and eggs in the milk mixture. Stir well.
- Add the flour a little at a time but save a little for the baking. Knead the dough with a dough hook in a stand mixer or by hand until it is smooth and shiny. Leave the dough to rise, covered with a cloth, for about 30 minutes.
- Grate the almond paste in a bowl and mix in the butter into a creamy filling and set aside.
- Divide the dough into two parts and roll one half at a time into a rectangle, 1 cm thick, on a floured surface.
- Spread half of the filling evenly over the dough, almost all the way out to the edges.
- Fold it double from the long side. Roll it out a little carefully and then cut 1 cm wide strips.
- Take two strips at a time, twist them lightly and then spin them a little carelessly around 2 fingers. Finish by folding the ends under the bun. Place it on a baking sheet lined with parchment paper. Repeat.
- Do the same with the other half of the dough.
- Let the buns rise, covered with a cloth, for another 30 minutes.
- Set the oven to 437°F (225°C).
- Brush the buns with beaten egg and sprinkle with almond slivers.
- Bake the buns for about 10 minutes and then let them cool under a kitchen towel.
Annika säger
Hittade din blogg via GP och Gud så gott det här låter! Det måste prövas för JA! Saffran är gott året runt 🙂
Från sött till salt säger
Åh vad roligt och vad härligt att du tycker att saffran passar året om. 🙂 Tummen upp på det.