
Detta är en ljuvlig rabarbersirap som tillsammans med kolsyrat vatten blir en väldigt god rabarberläsk. Du kan ringla sirapen över pannkakorna, glassen eller använda som ingrediens i cocktails eller i denna härligt fräscha Rabarber & Tonic mocktail.
Ju rödare rabarber du får tag i, ju mer magiskt vacker färg får sirapen.
Rabarbersirap
ca 4 dl
Ingredienser
- 500 g rabarber, gärna av en röd sort
- 1 vaniljstång
- 5 dl strösocker
- 2 dl vatten
Gör så här
- Ansa och skär rabarbern i mindre bitar.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
- Lägg rabarbern tillsammans med vaniljfrön, vaniljstång, socker och vatten i en kastrull.
- Koka upp under omrörning och låt det koka tills sockret har lösts upp.
- Sänk värmen och sjud i ca 10 minuter.
- Om du vill ha en tjockare sirap, koka den några minuter till men tänk på att den tjocknar när den kallnar.
- Sila sirapen genom en trådsil ner i en ren skål eller kanna och låt kallna.
- Fyll upp en glasflaska eller burk med lock och förvara i kylskåp.
- Använd den till drinkar eller tillsammans med kolsyrat vatten för att göra din egen rabarberläsk.
Rhubarb syrup
makes about 400 ml
Ingredients
- 500 g rhubarb
- 1 vanilla bean
- 450 g granulated sugar
- 200 ml water
How to
- Rinse the rhubarb, remove the ends and chop into smaller pieces.
- Split the vanilla bean lengthwise and scrape out the seeds.
- Place the rhubarb, vanilla seeds, vanilla bean, sugar and water in a medium saucepan.
- Bring to a boil and let it boil, stirring frequently, until the sugar has dissolved.
- Lower the heat and let it simmer for 10 minutes.
- If you prefer a thicker syrup, boil it for a few more minutes, but keep in mind that it thickens when it cools.
- Strain the the syrup in a clean bowl and let it cool.
- Pour into a glass bottle or glass jar with a lid and refrigerate.
- Use it for cocktails or together with sparkling water for a refreshing rhubarb soda.
Nina säger
åh.. Känner hur snålvattnet rinner.. =)
Hur länge kan man förvara sån här sirap?
Min granskottsirap frös jag ner för jag blev så osäker...
Ska testas så for rabarberna blivit lite fler och större...
Krii's Kitchen säger
Haha. Jag tänker att den håller ett tag men skulle frysa in den om den ska förvaras riktigt länge. ?
Eva säger
Förvara svalt eller i kyl?
Krii's Kitchen säger
Hallå.
Jag förvarar den alltid i kylskåpet.
Med vänlig hälsning, Ulrica