• Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
menu icon
go to homepage
  • Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Mat
    • Sött & bröd
    • Att dricka
    • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • ×

    Rabarbersirap

    2022-04-06

    Till receptet
    The recipe
    Rabarbersoda

    Detta är en ljuvlig rabarbersirap som tillsammans med kolsyrat vatten blir en väldigt god rabarberläsk. Du kan ringla sirapen över pannkakorna, glassen eller använda som ingrediens i cocktails eller i denna härligt fräscha Rabarber & Tonic mocktail.

    Ju rödare rabarber du får tag i, ju mer magiskt vacker färg får sirapen.


    Rabarbersirap

    ca 4 dl

    Ingredienser

    • 500 g rabarber, gärna av en röd sort
    • 1 vaniljstång
    • 5 dl strösocker
    • 2 dl vatten

    Gör så här

    1. Ansa och skär rabarbern i mindre bitar.
    2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
    3. Lägg rabarbern tillsammans med vaniljfrön, vaniljstång, socker och vatten i en kastrull.
    4. Koka upp under omrörning och låt det koka tills sockret har lösts upp.
    5. Sänk värmen och sjud i ca 10 minuter.
    6. Om du vill ha en tjockare sirap, koka den några minuter till men tänk på att den tjocknar när den kallnar.
    7. Sila sirapen genom en trådsil ner i en ren skål eller kanna och låt kallna.
    8. Fyll upp en glasflaska eller burk med lock och förvara i kylskåp.
    9. Använd den till drinkar eller tillsammans med kolsyrat vatten för att göra din egen rabarberläsk.


    Rhubarb syrup

    makes about 400 ml

    Ingredients

    • 500 g rhubarb
    • 1 vanilla bean
    • 450 g granulated sugar
    • 200 ml water

    How to

    1. Rinse the rhubarb, remove the ends and chop into smaller pieces.
    2. Split the vanilla bean lengthwise and scrape out the seeds.
    3. Place the rhubarb, vanilla seeds, vanilla bean, sugar and water in a medium saucepan.
    4. Bring to a boil and let it boil, stirring frequently, until the sugar has dissolved.
    5. Lower the heat and let it simmer for 10 minutes.
    6. If you prefer a thicker syrup, boil it for a few more minutes, but keep in mind that it thickens when it cools.
    7. Strain the the syrup in a clean bowl and let it cool.
    8. Pour into a glass bottle or glass jar with a lid and refrigerate.
    9. Use it for cocktails or together with sparkling water for a refreshing rhubarb soda.

    Gilla detta:

    Gilla Laddar in …

    Du kanske också gillar

    • Lime- och timjancocktail
      Timjan- och limecocktail
    • Kryddig Roséglögg
      Kryddig roséglögg
    • Äppel- & Calvados cocktail
      Äpple & Calvados cocktail
    • Varm choklad
      Varm choklad

    Kommentarer

    1. Nina säger

      maj 18, 2018 at 3:38 e m

      åh.. Känner hur snålvattnet rinner.. =)
      Hur länge kan man förvara sån här sirap?
      Min granskottsirap frös jag ner för jag blev så osäker...
      Ska testas så for rabarberna blivit lite fler och större...

      Svara
      • Krii's Kitchen säger

        maj 18, 2018 at 3:44 e m

        Haha. Jag tänker att den håller ett tag men skulle frysa in den om den ska förvaras riktigt länge. ?

        Svara
    2. Eva säger

      maj 21, 2018 at 7:55 e m

      Förvara svalt eller i kyl?

      Svara
      • Krii's Kitchen säger

        maj 21, 2018 at 7:59 e m

        Hallå.
        Jag förvarar den alltid i kylskåpet.
        Med vänlig hälsning, Ulrica

        Svara

    Lämna gärna ett svar Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

    Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Jag-2024_Presentation.png

    Hej och välkommen, vad härligt att du har hittat hit! Jag heter Ulrica och här hoppas jag att du ska hitta svaret på den svåra frågan "Vad blir det för mat?" och inspiration till vad du vill bjuda på vid nästa fika eller fest.

    Matinspiration för alla tillfällen helt enkelt.

    Läs mer

    FRUKOST-TIPS

    • Raw Ginger shots
      Raw ginger shot
    • Bananbröd (lchf)
      Bananbröd (lchf)
    • Chiapudding med kokos och kardemumma
      Chiapudding med kokos och kardemumma
    • Blåbärssmoothie
      Blåbärssmoothie

    Footer

    INSTAGRAM

    What could be a more delicious sweet treat in the What could be a more delicious sweet treat in the summer than ice cream? 🍦
.
Vad kan vara en godare sötsak på sommaren än glass? 🍦
.
.
#foodstylingandphotography #icecreamlover #icecreamtime #foodphotography #kriiskitchen #homemadeicecream #foodstories #stilllifefoodphotography #summerflavours #summerrecipes #icecreamlovers
    My favourite summer berry has to be the strawberry My favourite summer berry has to be the strawberry. 🍓🌸
.
Mitt favoritbär i sommartider måste ändå vara jordgubben. 🍓🌸
.
.
#foodstylingandphotography #foodphotography #kriiskitchen #foodstories #stilllifefoodphotography #summerflavours #summerrecipes #strawberries #jordgubbar #summerberries
    Give your ice cubes that little something extra. 🌸🌼
.
Ge dina iskuber det där lilla extra. 🌸🌼
.
.
#foodstylingandphotography #kriiskitchen #stilllifefoodphotography #flowericecubes #icecubes
    Summer is here, and before it’s over, I will hav Summer is here, and before it’s over, I will have eaten my own weight in strawberries. 🍓
.
Sommaren är här och innan den är över har jag ätit min egen vikt i jordgubbar. 🍓
.
.
#summerflavours #foodphotography #foodstories #foodstylingandphotography #kriiskitchen #foodandflatlay #strawberries
    A strawberry's best friend has to be lime sugar. 🍓
Recipe:
1 lime, zest
90 g granulated sugar
1️⃣ Mix the zest from the lime together with the granulated sugar.
2️⃣ Serve with fresh strawberries.
.
En jordgubbes bästa vän måste ändå vara limesocker. 🍓
Recept:
1 lime, rivet zest
1 dl strösocker
1️⃣ Blanda samman zest från lime tillsammans med strösockret.
2️⃣ Servera tillsammans med färska jordgubbar.
.
.
#summerrecipes #summerflavours #foodstories #kriiskitchen #foodphotography #foodstylingandphotography #strawberries #limesugar
    Rhubarb Gin & Tonic. 🩷 Recipe: 200 g rhubarb 40 Rhubarb Gin & Tonic. 🩷
Recipe:
200 g rhubarb
400 ml gin
1. Rinse, trim and slice the rhubarb.
2. Pour the gin into a glass jar or pitcher and add the rhubarb.
3. Place a lid or cover with plastic wrap and place in the refrigerator for 1–2 days.
4. Strain the rhubarb and pour into a bottle. Store in the refrigerator.
.
Rabarbergin & Tonic. 🩷
Recept:
200 g rabarber
400 ml gin
1. Skölj, ansa och skiva rabarbern.
2. Häll upp gin i en glasburk eller kanna och tillsätt rabarbern.
3. Sätt på ett lock eller täck över med plastfolie och ställ in i kylskåpet 1–2 dagar.
4. Sila av rabarbern och häll upp på en flaska. Förvara i kylskåpet.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #beveragephotography #drinkphotography #drinksofinstagram #cocktails #summerflavours #summerrecipes #rhubarbgin #rhubarbrecipes
    %d