Mörkret kommer tidigt, det regnar och blåser titt som tätt här i Göteborg och vår lägenhet kräver nu att vi går med yllesockar eller tofflor inomhus. Snart åker oljeelementet fram i vardagsrummet och jag vill helst sitta under en filt i soffan och dricka te, eller ännu hellre varm choklad med grädde. Ja det sistnämnda får jag väl bara hålla mig till vid speciella tillfällen.
De varma soppornas tid är i allra högsta grad här och vem älskar inte en slät potatissoppa? I detta receptet är det den vackra romanescokålen som får ackompanjera potatisen.
Potatissoppa med romanescokål
4 personer
Ingredienser
- 1 l vatten
- 1 msk olivolja
- 1 romanescokål eller blomkål ca 750 g
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 500 g mjölig potatis
- 1 vitlökssklyfta
- salt och peppar
- färsk oregano
Gör så här
- Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Skär eller bryt blomkålen i mindre buketter, spara några buketter till garnering.
- Skala och skär vitlöken i tunna skivor. Stek den lätt i olja i en gryta. Tillsätt potatis och blomkål. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Sjud under lock tills potatisen är mjuk, ca 10–15 minuter.
- Mixa soppan slät och späd eventuellt med lite mer vatten. Smaka av med salt och peppar.
- Dekorera soppan med lite färsk oregano några droppar olivolja och små buketter av romanescokål.
- Servera med ett gott bröd till.
Lämna gärna ett svar