Hösten är verkligen här och mitt sug efter mustigare maträtter har infunnit sig. Grytor och soppor tar större plats på matsedeln hemma även om vår minsta medlem knorrar. Denna pasta med långkokt lamm gick väl inte in på hennes topp-10-lista direkt men vi vuxna uppskattade den i alla fall.
Pasta med långkokt lamm och fänkål
4 personer
Ingredienser
- 1 msk olivolja
- 1,2 kg lamlägg
- salt och krossad svartpeppar
- 1,5 dl lönnsirap
- 2 vitlöksklyftor, krossade
- 2 teskedar fänkålsfrön
- 0,5 dl balsamvinäger
- 1,25 dl vatten
- 2 fänkål
- 400 g tagliatelle eller annan bandpasta
- pecorino
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°C.
- Putsa lammläggen noga från hinnor.
- Hetta upp olivoljan i en ugnsfast gryta på medelvärme.
- Salta och peppra lammläggen och stek dem gyllenbruna runt om, ca 3 minuter på varje sida.
- Tillsätt lönnsirap, vitlök, fänkålsfrön, balsamvinäger och vatten i grytan och lägg på ett lock. Sätt in grytan i ugnen och tillaga lamläggen i ca 2,5 timmar.
- Ansa och hacka fänkålen och tillsätt den i grytan. Fortsätt att koka, utan lock, i ytterligare 30–40 minuter eller tills såsen blivit lite sirapsaktig.
- Dra isär köttet och ta bort benen från lammläggen.
- Koka pastan enligt anvisningarna på paketet och tillsätt den i grytan.
- Riv över pecorino vid servering.
Lämna gärna ett svar