Första veckan på semestern är till ända och vi har åter igen landat hemma i Stockholm, efter att ha varit på en liten turné på västkusten. Det har varit härligt att träffa familj och vänner men det är samtidigt skönt att få komma hem till sin egen säng och sina egna rutiner.
Jag kan också säga att det är skönt att slippa lunchmaten på rastställena längs vägarna och vi har nog konstaterat att McDonald's är det som bäst går hem hos hela familjen (mot bättre vetande).
Nu är vi i alla fall tillbaka i vårt eget kök och hemlagat är allra godast. Matpaj är suveränt att svänga ihop och fyllningarna kan varieras i det oändliga. Här har jag lagat en helt vanlig ost- och skinkpaj och serverat tillsammans med en massa fräscha gröna grönsaker.
Ost- och skinkpaj
4 personer
Ingredienser – pajdeg
- 2,5 dl vetemjöl
- 75 g smör
- 0,5 dl kesella 1%
Ingredienser – fyllning
- 200 g skinka, rökt, i tunna skivor
- 4 st ägg
- 0,75 msk dijonsenap
- 3 dl matlagningsgrädde
- 2 krm salt
- 1 krm nymalen svartpeppar
- 2 msk persilja
- 4 dl riven prästost
Ingredienser – servering
- sugarsnaps
- 1 knippe grön sparris
- ärtskott
Gör så här
- Sätt ugnen på 225°C.
- Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Kavla ut degen så att den passar till en pajform och låt den stå och vila i kylen i ca 30 minuter.
- Skär skinkan i små bitar och finhacka persiljan.
- Vispa samman ägg, grädde, dijonsenap, kryddor och persilja.
- Lägg i skinka och prästost i pajskalet och häll över äggstanningen.
- Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills äggstanningen stannat och fått fin färg.
- Servera med strimlad sugarsnaps, smörstekt sparris och ärtskott.
FRÖKENTV säger
ser jättegott ut
Krii's Kitchen säger
Tack snälla! ???