Första höstmånaden är här och höst för mig innebär att jag börjar laga värmande soppor och grytor. Denna morotssoppa med jordnötter och ingefära är en jättehärligt krämig och värmande soppa som jag kommer att laga många gånger nu i höst och vinter.
Jag har toppat den med lite krasse för extra pepprighet men du kan ha krutonger eller rostade frön och nötter på toppen om du hellre vill det.
Morotssoppa med jordnötter och ingefära
6 personer
Ingredienser
- 1 kg morötter
- 500 g mjölig potatis
- 1 gul lök
- 0,5 dl olivolja
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- ca 1 l vatten
- 0,5 dl pressad ingefära
- 1,5 dl jordnötssmör
- 0,5 dl pressad lime
- Salt och nymalen svartpeppar
- Salta jordnötter
- Krasse
Gör så här
- Skala potatis och morötter, skär i mindre bitar.
- Hacka lök och stek den mjuk i olja utan att den tar färg. Tillsätt potatis och morötter och stek i ytterligare några minuter.
- Smula ner buljongtärningarna och häll över hälften av vattnet, eller så att det precis täcker potatisen och morötterna i kastrullen.
- Koka upp och låt soppan koka under lock tills potatisen och morötterna mjuknat, ca 25–45 minuter.
- Tillsätt pressad ingefära, jordnötssmör och pressad lime och mixa soppan slät med den stavmixer.
- Späd soppan med resterande vatten till önskad konsistens och smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer pressad ingefära.
- Servera soppan och toppa med hackade jordnötter och krasse.
Lämna gärna ett svar