Hel mjölkkokt kyckling är riktig comfort food när det är ruggigt ute. Den är inte speciellt svår att laga och den sköter sig mest själv i ugnen. Alltså mer tid för dig att göra annat under tiden.
Mjölkkokt kyckling med salvia och citron
4–6 personer
Ingredienser
- 1,5 kg hel kyckling
- flingsalt och nymalen svartpeppar
- smör och lite olivolja till stekning
- 0,5 hel kanel
- 1 dl färska salviablad
- 2 citroner, enbart det gula av skalet
- 5 vitlöksklyftor, skalade
- 6 dl mjölk, 3%
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°C.
- Skölj och torka av kycklingen.
- Krydda den med salt och peppar runt om. Stek kycklingen i en ugnsfast gryta i lite olivolja och smör runt om så att den får färg. Ta upp kycklingen och lägg åt sidan. Häll bort olivoljan men diska inte ur grytan.
- Lägg tillbaka kycklingen i grytan tillsammans med resterande ingredienser. Blöt ett bakplåtspapper, täck över kycklingen och ugnsstek den i 45 minuter.
- Ta ut kycklingen och ta bort bakplåtspappret. Sätt in grytan igen och fortsätt ugnssteka den i ytterligare 45 minuter. Ös lite då och då med mjölksåsen. (Såsen kommer att skära sig lite men det är så som det ska vara.)
- Servera tillsammans med t.ex. potatis eller ris och en sallad.
Elin Lernvall säger
Låter så gott! Ska prova. Tror du att man kan använda lock på grytan istället för blött bakplåtspapper?
Krii's Kitchen säger
Hej.
Ja men visst det kan du göra. 😀
Med vänlig hälsning, Ulrica