Detta var nog några av de saftigaste lussebullar jag ätit. För att inte tala om hur gigantiska dom blev. Förra året bakade jag en annan variant på lussebullar som skulle jäsa över natten i kylskåpet. Denna gång är det en mindre tidskrävande variant med kvarg och gyllene saffran. Dom fick mer än godkänt av alla familjemedlemmar.
Lussebullar med saffran
20 stycken
Ingredienser
- 50 g jäst
- 150 g smör
- 5 dl mjölk, 3%
- 250 g kesella
- 1 g saffran (2 krm)
- 2 dl strösocker
- 1 ägg
- 15–17 dl vetemjöl
- russin till garnering
- 1 uppvispat ägg
Gör så här
- Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Häll i mjölken och värm den till 37°C, fingervarm. Häll en liten skvätt mjölk i bunken och rör ut jästen. Tillsätt sedan resten av mjölken.
- Blanda ner kesella, saffran, socker och ägg i mjölkblandningen. Rör om ordentligt. Häll i mjölet lite i taget men spara lite till utbakningen. Knåda degen tills den är jämn och blank. Låt den jäsa övertäckt med en kökshandduk i ca 30 minuter.
- Strö lite mjöl över arbetsbänken och tippa ut degen. Dela den i 20 jämnstora bitar.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Forma bullarna som klassiska lussekatter eller i någon annan form. Lägg upp bullarna glest på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter.
- Tryck ner russin i bullarna. Pensla bullarna med uppvispat ägg. (Du kan också pensla bullarna efter gräddning när dom kommer ur ugnen, då får du extra blanka och vackra bullar.) Sätt in en plåt i taget mitt i ugnen och grädda bullarna i ca 10 minuter.
- Låt bullarna svalna under en kökshandduk.
Recept: Jens Linder/Johanna Westman
Lämna gärna ett svar