Sveriges nationaldag tillbringar vi hemma i lugn och ro och det är verkligen härligt med en extra ledig dag. M's kompis S kommer hit och det kommer ätas både kalkonkorv i ugn med potatismos (en favorit) och rabarberpaj med rårörd vaniljkräm och vaniljglass. En ganska lyckad dag med andra ord.
Något som är lyckat att bjuda på både till nationaldagen, midsommar eller vilken annan sommartillställning som helst är denna laxpaj med spenat. Superlätt och väldigt somrigt och gott.
Är du lat – jag erkänner att jag kan vara det ibland – så har du köpt ett färdigt pajskal och då är denna rätten tillagad snabbare än du hinner blinka.
Så ha en härlig nationaldag allihop. 🙂
Laxpaj med spenat
4–6 personer
Ingredienser – pajdeg
- 2,5 dl vetemjöl
- 75 g smör
- 0,75 dl kesella
Ingredienser – fyllning
- 1,5 dl grädde
- 2,5 dl mjölk
- 6 ägg
- 1 tsk salt
- 50 g babyspenat
- 500 g laxfilé
- nymalen svartpeppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°C.
- Nyp ihop mjöl och smör till en grynig massa med fingrarna. Tillsätt kesellan och arbeta snabbt ihop till en degen.
- Tryck ut degen i en pajform med hög kant, ca 24 cm i diameter.
- Nagga med en gaffel och låt stå kallt 30 minuter.
- Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter i mitten av ugnen.
- Vispa ihop grädde, mjölk, ägg och salt.
- Skiva laxfilén i ca 1 cm tjocka skivor och hacka spenaten grovt. Lägg laxen i det förgräddade pajskalet och strö över spenaten, blanda om lite och dra några varv med pepparkvarnen. Häll över äggstanningen.
- Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
- Servera med en sallad och något gott bröd.
Jeanette
En sån här paj kan aldrig gå fel. Är ju så gott 🙂
Krii's Kitchen
Ja men eller hur. 🙂