Dagens lunch blev denna lättlagade laxgratäng som går jättesnabbt att laga om ni är två i köket. M som i vanliga fall brukar hata sås bad om att få en till portion med extra sås. Gott helt enkelt!
Laxgratäng med västerbottensost och basilika
4 personer
Ingredienser
- 500 g laxfilé
- 200 g skogschampinjoner
- 1 vitlöksklyfta
- 65 g babyspenat
- 3 dl grädde
- 1 msk fiskfond
- 0,5 dl vatten
- 2 msk citronsaft
- 1 kruka basilika, grovt hackad
- 1,5 dl västerbottensost, riven
Gör så här
- Sätt ugnen på 225°C.
- Skär laxen i mindre bitar.
- Dela svampen i 4 klyftor och finhacka vitlöksklyftan.
- Stek svampen i en torr stekpanna tills dom börjar knäppa och avge vätska. Tillsätt en klick smör, den hackade vitlöken och stek ytterligare någon minut. Tillsätt babyspenat och vänd runt den tills den sjunkit ihop.
- Lägg blandningen i en ugnsfast form och lägg laxbitarna ovanpå, salta och peppra.
- Blanda grädde, fiskfond, vatten, citronsaft, basilika och västerbottensost till en sås och häll den över laxen i formen.
- Gratinera i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
- Servera med pasta, ris eller potatis.
Wilda säger
Åh vilket recept! Älskar champinjoner och ost och det måste ju vara SÅ gott till lax <3 Tack!
Krii's Kitchen säger
Tack själv! Själv blev jag så lycklig när familjens minsta medlem gav tummen upp. ?