Trots att jag tycker att sommartiden är bedrövlig att behöva ta sig igenom (den där flyttade timmen är hemsk) så älskar jag ljuset. Jag tror nog att alla vi amatörfotografer gör som Ronja Rövardotter och skriker vårskriket nu när ljuset är tillbaka och vi äntligen kan få till lite härliga bilder i naturligt ljus EFTER klockan 18.
I vår nya lägenhet älskar jag verkligen vår stora köksö som står precis vid ett fönster men framförallt älskar jag vår stora inglasade balkong. Där kommer jag stå och fotografera mycket i sommar kan jag lova. Lycka!
En annan sorts lycka är när man får sitt älskade lilla envisa troll att äta maten man lagar. Jag vet inte vad det är som gör att frustrationen blir så stor när hon matvägrar för jag vet ju att hon inte svälter ihjäl. Men det liksom gör något med mig, de där envisa små armarna som ligger i kors över bröstet och munnen som säger att hon inte gillar det där som ligger på tallriken. Så när jag lagar en ny maträtt som får henne att säga "– Mmmmm..." högt och tydligt, ja det är lycka det. 🙂
Denna gången var det lax med ugnsrostad fänkål (och massor med pestosmör) som fick henne att säga de där orden: "– Mmmmm... vad gott mamma!" Fänkålen var big no no men vad gör det när resten av rätten fick tummen upp? Absolut ingenting.
Lax med ugnsrostad fänkål, citron och pestosmör
4–6 personer
Ingredienser
- 4 fänkål
- 1 kg laxfilé med skinn
- salt och krossad svartpeppar
- 1 citron, finrivet skal
- 2 msk olivolja
- 0,5 dl grön pesto
- 50 g smör, rumsvarmt
- färsk mynta till servering
Gör så här
- Sätt ugnen på 225°C.
- Skölj, ansa och skär fänkålen i tunna skivor.
- Sprid ut fänkålen på en ugnsplåt eller ugnsform med bakplåtspapper. Dela laxen i 4 lika stora bitar och krydda den skinnfria sidan med salt, peppar och citronskal.
- Lägg laxbitarna med skinnsidan upp på fänkålen och ringla över olivolja.
- Tillaga i ca 15–20 minuter eller tills laxen precis är klar.
- Vispa samman smör, pesto, salt och peppar i en skål.
- Servera laxen med fänkål, pestosmör och lite färsk mynta.
Lämna gärna ett svar