Detta är nog den godaste lammstek jag någonsin ätit! Efter nästan 4,5 timmar i ugnen så bara den faller isär och är hur mör som helst. Och chèvremoset är ett enkelt sätt att göra ett potatismos extra smarrigt.
Bästa söndagsmiddagen på evigheter.
När du ändå håller på så gör så mycket lamm du bara kan få ner i grytan. Det tar ju lika lång tid och passar fint att ta fram från frysen när du behöver en snabb middag.
I min gryta som rymmer 5 liter så fick jag ner två stekar på 1,5 kg vardera, men det var precis. Dock har vi hur mycket smarrigt lamm som helst i frysen som vi kan ta fram för att ha till t.ex. pasta, risotto eller som topping på soppan.
Perfekt och smart comfort food.
Lammstek med rödvin och chèvremos
4 personer
Ingredienser – lammstek
- Ca 1 kg lammstek utan ben, med nät
- 2 tsk salt
- 1 tsk nymalen svartpeppar
- olivolja
- 3,75 dl kraftigt rödvin
- 2 dl vatten
- 1,5 msk oxfond
- 1 gul lök, hackad
- 1 vitlöksklyfta, skivad
- 1 lagerblad
- 1 rosmarinkvist
Ingredienser – chèvremos
- 1 kg mjölig potatis
- 1 dl grädde
- 2 msk smör
- salt och nymalen svartpeppar
- 100 g chèvre, grovt smulad
- 1 msk flytande honung
- flingsalt
- några kvistar rosmarin
Gör så här – lammstek
- Sätt ugnen 150°C.
- Salta och peppra lammet. Stek det gyllenbrunt runt om i olivolja i en ugnssäker gryta med lock.
- Tillsätt vin, vatten, fond, lök, vitlök, lagerblad och rosmarin i grytan.
- Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen i 4–4,5 timmar. Köttet ska vara så mört att det faller isär.
- Lyft ur köttet ur grytan och täck det med aluminiumfolie.
- Ställ grytan på spisen och koka skyn tills den tjocknar lite, ca 10 minuter.
- Sila skyn och häll den över köttet.
Gör så här – chèvremos
- Sätt ugnen på Grill 250°C.
- Skala och koka potatisen i saltat vatten.
- Häll av vattnet och vispa ihop till en fluffigt mos tillsammans med grädde och smör. Smaka av med salt och peppar.
- Bred ut moset i en ugnsfast form, smula över chèvreosten och ringla över honung. Lägg på några kvistar rosmarin och gratinera högt upp i ugnen i 5–10 minuter. Passa det så att det inte bränns.
- Strö över lite flingsalt och servera tillsammans med köttet och en sallad.
Lämna gärna ett svar