Detta är en mustig och smakrik kycklinggryta som är enkel att laga. Den är perfekt att ha väntandes i kylskåpet för att bara värma på när du kommer hem från jobbet. Den är dessutom som godast någon dag efter att du lagat den eftersom smakerna har stått till sig lite.
Hittar du röda smålökar så välj dom för den vackra färgens skull, annars går det lika bra med vanlig gul steklök.
Jag har serverat grytan tillsammans med ris, men skulle säga att den passar till både pasta, potatis och andra typer av bulgur och matkorn.
Kycklinggryta med lök och champinjoner
4–6 personer
Ingredienser
- 600 g kycklinglårfilé
- 1 gul lök, i klyftor
- 5 timjankvistar
- 5 dl vatten
- 0,5 msk salt
- 200 g steklök/smålökar, gärna röd
- 1 vitlöksklyfta, skivad
- smör, att steka i
- 300 g skogschampinjoner
- 1 stor röd paprika
- 2 msk repade timjanblad
- 2,5 dl torrt vitt vin
- 2 msk kycklingfond
- 1,5 dl grädde
- salt och nymalen svartpeppar
- 2 msk Maizena majsstärkelse (kan uteslutas)
Gör så här
- Stek kycklinglårfiléerna tillsammans med lök i lite smör i en gryta några minuter. Tillsätt timjankvistar, vatten och salt. Låt sjuda under lock i ca 15 minuter.
- Ta upp kycklingen och lägg åt sidan och spara ca 5 dl av kycklingspadet. Torka ur grytan.
- Häll över kokande vatten över smålökarna och låt stå i ca 15 minuter (dom blir då enklare att skala).
- Skala löken och bryn den hel i smör några minuter på medelvärme i grytan. Tillsätt vitlök och champinjoner och stek ytterligare någon minut.
- Dela kycklingköttet och paprikan i större bitar och lägg i grytan tillsammans med timjan, kycklingspad, vin och kycklingfond. Låt det sjuda under lock i ca 20 minuter.
- Häll i grädden och koka upp. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
- Red eventuellt av med majsstärkelse utrörd i lite vatten om du vill ha lite tjockare sås.
Lämna gärna ett svar