Här kommer ett recept på en enkel och krämig kycklinggratäng som snabbt kommer bli en favorit hos hela familjen. Den kräver inte så mycket förberedelser men bjuder på maximalt med smak, vilket gör den perfekt när du vill laga något gott utan att spendera hela kvällen i köket. Comfort food när den är som bäst.
Kycklinggratäng med tomater och basilika
4–6 personer
Ingredienser
- ca 1 kg kycklinglårfilé
- smör till stekning
- 70 g babyspenat
- 1 tsk torkad basilika
- 1 tsk torkade timjan
- 1 tsk salt
- 0,25 tsk nymalen svartpeppar
- 4 dl crème fraiche
- 1 msk tomatpuré
- 5 st soltorkade tomater i olja
- ca 20 g färsk basilika
- 100 g riven ost
Gör så här
- Sätt ugnen på 225°C.
- Skär kycklingen i mindre bitar och stek i smör tills den fått lite färg.
- Tillsätt spenat, torkade örter, salt och peppar och stek ytterligare någon minut. Lägg över blandningen i en ugnsfast form.
- Mixa samman crème fraiche, tomatpuré, soltorkade tomater, färsk basilika och vatten till en slät sås. Häll såsen över kycklingen i formen och strö över riven ost.
- Ställ in formen i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills gratängen fått fin färg.
- Servera tillsammans med t.ex. ris, blomkålsris eller pasta och smörstekt svamp.
Chicken casserole with tomatoes and basil
serves 4–6
Ingredients
- approx. 1 kg chicken thigh fillet
- butter for frying
- 70 g baby spinach
- 1 tsp dried basil
- 1 tsp dried thyme
- 1 tsp salt
- 0.25 tsp freshly ground black pepper
- 400 ml crème fraiche
- 1 tbsp tomato puree
- 5 sun-dried tomatoes in oil
- approx. 20 g fresh basil
- 100 g grated cheese
How to
- Set the oven to 440°F (225°C).
- Cut the chicken into smaller pieces and fry in butter until slightly browned.
- Add the spinach, dried herbs, salt and pepper and fry for another minute. Pour the mixture into an ovenproof dish.
- Mix crème fraiche, tomato puree, sun-dried tomatoes, fresh basil and water into a smooth sauce. Pour the sauce over the chicken in the dish and sprinkle with grated cheese.
- Cook in the middle of the oven for about 15 minutes or until the casserole has a nice colour.
- Serve together with e.g. rice, cauliflower rice or pasta and butter-fried mushrooms.
Lämna gärna ett svar