Ingen jul utan pepparkakor och även om jag tycker bäst om dem som de är så kan jag inte låta bli att dekorera några med kristyr. Det blir ju så fint.
Oftast brukar min dotter gå lös med kristyren på ett gäng pepparkakor men de får hon helst äta själv. Det brukar oftast bli med kristyr än pepparkaka på de där.
Jag tycker oftast att köpta pepparkakor är väldigt hårda och lite skarpa i smaken, och eftersom jag är uppväxt med Moster Gerds pepparkakor så är dessa ett måste till julen och jag bakar dem troget varje år. De är spröda och lite mildare i smaken.
De vackra stjärnorna har jag hittat hur man enkelt gör hos Linnea. Där finns mallar att skriva ut och en finfin youtube-video som visar hur du gör. Papper, sax, universalklister och lite snöre så är du hemma sedan. Otroligt mycket lättare än man kan tro när man ser den.
Jag använde mig av A5-papper eftersom jag ville göra dem lite mindre och den mindre stjärnan har jag bara gjort av två lager istället för tre.
Kristyr
Ingredienser
- 1 äggvita
- 150–180 g (2,5–3 dl) florsocker
- 0,5 tsk pressad citron
Gör så här
- Vispa äggvita till ett hårt skum med elvisp i en ren och torr bunke, gärna av rostfritt stål.
- Sikta ner det mesta av florsockret i äggvitan och tillsätt pressad citron. Fortsätt vispa tills kristyren är tjock, fluffig och glansig.
- Tillsätt eventuellt mer florsocker tills det bildas fasta toppar när du vispar.
Royal icing
Ingredients
- 1 egg white (pasteurized)
- 150–180 g powdered sugar
- 0.5 tsp lemonjuice
How to
- Whisk egg whites to a hard foam with an electric whisk in a clean and dry bowl, preferably made of stainless steel.
- Sift most of the powdered sugar into the egg whites and add the lemonjuice. Continue whisking until the icing is thick, fluffy and glossy.
- If necessary, add more powdered sugar until solid peaks form when you whisk.
Anna säger
va fina pepparkakor med spets och band 🙂
Krii's Kitchen säger
Tack snälla! 🙂